×

Recensie

Rock

31 maart 2018

Combo Qasam

Massabu Evening Entertainments

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Tiny Room Records

Massabu Evening Entertainments Combo Qasam Rock 4 Combo Qasam – Massabu Evening Entertainments Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaanse multi-instrumentalist Todd Tobias maakt het nu wel erg bont. Al lijkt dat voor hem eerder de normale gang van zaken. Je kunt hem kennen voor zijn bijdrages aan lo-fi rammelrockband Guided By Voices, maar inmiddels heeft hij al een hele rits eigen projecten op zijn naam staan. Een aantal daarvan zijn op het Utrechtse Tiny Room Records utrecht. Het daar uitgebrachte vorige album Gila Man klonk als een western space opera, dus we waren benieuwd wat ons nu weer te wachten stond?!

Wederom neemt Tiny Room Records de uitgave voor rekening en weer krijgen we compleet wat anders voorgeschoteld van Tobias. Al vanaf de eerste noten bevinden we ons in een dansbare, trance-opwekkende groove die moeilijk te plaatsen valt. We proberen het toch maar: ritmische percussie, speelse bas en rauw gitaren doen nog het meest denken aan funkrock. Wanneer het nog ene stapje harder gaat en de gitaren meer gieren en de bas op standje betonmolen gaat word er dikwijls gehint naar noiserock en als het een tandje langzamer gaat komt dubmuziek naar voren. Tot dusver nog niets vreemds toch? Dat bevreemdende en eigenzinnige sfeertje zorgt het concept vervolgens voor: Combo Qasam is een verzonnen band, spelend op verzonnen instrumenten in een nachtclub bij de fictieve stad Massabu (al kunnen we over Massubu op onze grote vriend Google wel  een Indonesisch ritueel vinden met dezelfde naam). Gelijk komt sterk naar voren dat deze stad ergens in het Midden Oosten moet liggen. Misschien zelfs wel naast een exotische dierentuin, getuige de rare, psychedelische effecten en oerwoudgeluiden die het album rijk is. Op die manier is het constant ene gevecht tussen de swingende, rauwe elementen en de psychedelische, Midden-Oosterse chaos, Het resultaat valt niet zomaar met een andere band te vergelijken,  maar als je dan toch een band zou moeten noemen komt het soms dichtbij de gekte van Secret Chiefs 3.

Het concept krijgt tot slot steun van een door Tobias geschreven pamflet met als titel “The DIY Fun Movement” (zie foto onder), dat verhaald over creativiteit, (verhalende) kunst, saamhorigheid, dansmuziek en vooral plezier met elkaar in een wereld die beheerst word door afstandelijkheid en de gemakzucht van digitale media. Juist dat idee komt op het studioalbum niet echt over. Ja, we horen creativiteit, muzikale gekte, chaos en bergen plezier, Maar het klinkt nog steeds als een duidelijk gestructureerde band. Nee, voor de werking van het concept was een live-uitvoering nodig. Een liveband bestaande uit leden van Lost Bear en Rogue Minor gemaakt door Tiny Room Records labelbaas- en muzikant Stefan Breuer (onder andere van Lost Bear). Daar laten ze het concept “bandje” uiteindelijk varen en krijgt het publiek plotseling muziekinstrumenten in de hand gedrukt. Muziek (en plezier) maken en creatief zijn doe je samen (zie video).

Wat overblijft is evengoed een zeer eigenzinnig, rauw, energiek, psychedelisch, maf, funky, dubby en noisey album dat zeer de moeite waard is om lekker op uit je bol te gaan in de huiskamer. Je wordt er vrolijk van en enigszins actief (hè bah, daar houden wij niet van) en het is een zeer goeie aanvulling op dat hoekje van je albumcollectie die staan gesorteerd onder  “eh genre, wat is dat?”. Toegeven, dat hoekje is bij ons steeds groter aan het worden. Heerlijk!

DIY Fun Movement Manifesto

het album is te koop via Tiny Room Records 1. Do the Massabu
 2. Dance of the 7 Males
 3. Lucy Kong
 4. Restless Ntives
 5. Massabu Expres
 6. Pongophobe Joe
 7. Half Buick
 8. Doctor Shar
 9. Goat Man Jig
 10. Yogi vs. Yeti
 11. Priestess Of Nod
 12. Atlantis of the Sands
 13. Rancho Bonobo
 14. Son of Lucky Kong