×

Recensie

Electronic

11 juni 2019

Com Truise

Persuasion System

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Ghostly International

Persuasion System Com Truise Electronic 3 Com Truise – Persuasion System Written in Music https://writteninmusic.com

Com Truise is een fictief figuur. Een tijdsreiziger die zich ergens in het heelal bevind. Natuurlijk heeft hij die naam aan steracteur Tom Cruise ontleent. Alleen is zijn eigen naam Seth Haley al mooi genoeg om als hoofdpersoon in dit verhaal te dienen. De uit New York afkomstige diskjockey heeft vanuit de drum & bass de nodige clubervaring opgebouwd, maar is de laatste periode veelal in de futuristische dromerige synthesizer landschappen actief. De inspiratie hiervoor haalt hij uit gevormde new wave jaren tachtig jeugdherinneringen. Het sluit allemaal mooi op zijn vorige werk aan. Net als op zijn acht jaar oude Galactic Melt debuut is hij nog steeds onderweg naar verre sterrenstelsels. Tijdsbepaling is niet van belang. Blijkbaar is deze jaren geleden stil blijven staan.

Persuasion System is een ruimtereis die in de jaren tachtig aftrapt. Met kosmische klanken neemt hij ons in de Worldline trip mee. Het memoreert aan Japanse science fiction cartoon series zoals Captain Future en Strijd Der Planeten. Knap hoe de componist dit stukje nostalgie uit het onbewuste omhoog haalt. Met een doordringende Persuasion System titelstuk bas zoekt hij bij de exotische souldisco aansluiting. Treffend produceert hij uit de keyboard pianoklanken, die dit passend afsluiten. Dreigender en bombastischer is het kamervullende Gaussian synthpop geluid. Op Ultrafiche of You koppelt Haley zware drums aan Oosterse misvormde klanken.

Om te voorkomen dat je door de eentonigheid zelf niet in een groot zwart gat wegzweeft zoekt Kontex meer diepgang op. Klassiek toetsenwerk wisselt het veelvoud aan vette doordrammende beats en freakende bliepjes af. In de drums op Existence Schematic hoor je de jaren tachtig invloed van Prince terug. Voorzichtig giet Com Truise er een eigen sausje overheen, maar hij had daarin best wel wat meer uit mogen schieten. Na de donkere Laconism inleiding hoor je overduidelijk het drum & bass verleden terug, verder zijn het merendeel van de songs wat ongeinspireert en spanningloos.

Het eerste Privilege Escalation gedeelte behoord tot het betere werk. De drumcomputer en synths combinatie neigt naar de duisternis. Met dit uitgangspunt kan het allemaal een stuk avontuurlijker en spannender klinken. Het is een kunst om het geheel in iets meer dan vijf minuten helemaal dood te laten bloeden. Na de verweven dromerige Departure postpunk is de reis alweer afgelopen. De trip voelt aan alsof je de hele tijd in een afgekeurde ruimtesimulator hebt gezeten. Met een afgespeelde film en geschud van medewerkers aan de buitenkant van het kunstmatige vaartuig probeert men het ruimtetocht effect te simuleren. Er zit teweinig muzikale progressie in. Veilig omringt door airbags die elke afwijkende bewegingen opvangen.  1. Worldline
  2. Persuasion System
  3. Gaussian
  4. Ultrafiche Of You
  5. Kontex
  6. Existence Schematic
  7. Laconism
  8. Privilege Escalation
  9. Departure