×

Recensie

25 juni 2011

Com Truise

Galactic Melt

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Ghostly int.

Galactic Melt Com Truise Electronic 4 Com Truise – Galactic Melt Written in Music https://writteninmusic.com

Opgegroeid in de jaren 80, moest Seth Haley aka Com Truise iets doen met de muziek die hij tijdens zijn jeugd hoorde. Al elf jaar maakt hij muziek en nu heeft hij dan toch eindelijk een volledig album: Galactic Melt.

Haley was in het begin van zijn carrière voornamelijk bezig met snoeiharde drum ‘n bass. Totdat hij op een dag Boards Of Canada ontdekte. Die band gaf hem de inspiratie om van de harde beats af te stappen en zich meer te richten op melodie. Dat, en zijn obsessie voor jaren 80 muziek, is Galactic Melt geworden. En Tom Cruise, ja dat was inderdaad de inspiratiebron voor Haley’s naam Com Truise.

Galactic Melt ademt jaren 80: veelvuldig gebruik van synthesizers en een monotone computerstem die in enkele nummers opduikt, maken dat de muziek van Com Truise zo in een futuristische televisieserie past. Ook op zijn Cyanade Sisters EP (tevens van dit jaar), die erg goed ontvangen werd, staat dit geluid centraal. Daarnaast heeft Haley remixes gedaan voor onder andere Daft Punk en Kings Of Leon.

Het album vertelt volgens Haley het leven van de eerste synthetische robot astronaut, van het moment dat hij gemaakt wordt, tot het moment dat hij overlijdt. De astronaut ontdekt op een van zijn reizen door de ruimte een nieuwe Melkweg die hij Wave 1 noemt. Een man met fantasie, die Com Truise, en de muziek sluit inderdaad naadloos aan op het futuristische verhaal. Het eerste nummer Terminal begint met lage bastonen, een hysterische synthesizer en een verdraaide computerstem, die duidelijk de ‘geboorte’ van de robot-astronaut inluiden.

Com Truise laat met Galactic Melt een geluid horen dat in deze tijd bijna niet meer voorkomt. Met de ‘mid-fi synth-wave, slow-motion funk’ zoals hij zijn muziek omschrijft, heeft hij zijn doel bereikt. De soms chaotische manier waarop hij zijn synths gebruikt en de bas die erg aan die van Joy Division/New Order doet denken, maken een sound die in deze tijd een vreemde maar zeer positieve eend in de bijt is.

Met Galactic Melt heeft Com Truise het electrogeluid van de jaren 80 meegenomen naar deze tijd. Een waardige toevoeging aan de electro en dance die er dezer dagen geproduceerd wordt. Enige minpuntje zou kunnen zijn dat het geluid van de synths constant hetzelfde is, maar beeld er een enthousiast, synthetisch robotje bij in, dat op een spaceschip de ruimte verkend, en het maakt alles goed.  1. Terminal
  2. VHS Sex
  3. Cathode Girls
  4. Air Cal
  5. Flightwave
  6. Hyperlips
  7. Brokendate
  8. Glawio
  9. Ether Drift
  10. Futureworld