×

Recensie

Pop

12 oktober 2021

Colver

Walk Swim Fly

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht in eigen beheer

Walk Swim Fly Colver Pop 3.5 Colver – Walk Swim Fly Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Brussel afkomstige Colver kwartet zet een jaar of vijf geleden als Ugly Ducking hun eerste stappen. Maar dit lelijke eendje wordt uit die immens grote muziekvijver verstoten als blijkt dat een Canadese garagerockband al onder de naam actief is. Ugly Ducking wordt tot Colver omgedoopt. Tijdens de corona stilte brengt het gezelschap buiten een zwoele John Lennon coverversie van Jealous Guy ook nog een vijftal eigen composities uit. At My Window, Funny Things en Thinking Out Loud (themanummer voor de Ik Vertrek serie) sneuvelen uiteindelijk voor de Walk Swim Fly EP release, Doing It Wrong en West Coast zijn hier wel op terug te vinden.

De wereldsteden zijn verlaten, maar in de gesloten clubs dwalen de eenzame zielen van het nachtleven doelloos rond en wagen met de schaduwen uit het verleden een dansje. Elke stap leidt tot meer vervreemding, elke poging om het publiek te amuseren is een eindeloze sprong in het duister. En daar in dat zwarte gat presenteert Colver zich geruisloos, diep voor de leegte buigend. Steeds maar worden tracks vrijgelaten in de hoop dat ze de weg naar de luisteraar vinden. Vervolgens komen de corona crisis beperkingen in beeld en het continu uitstellen begint een gewoonte te worden.

Het futuristische Doing It Wrong als de laatste autorit, om vervolgens thuis aan het werk te gaan. Geen luisteraars meer die tijdens files op radiozenders nieuwe muziek oppakken. Geen vooruitzichten op concerten en sinds kort de moordaanslag op vinyl, nu de grondstofprijzen gigantisch de hoogte in schieten. De melancholie van Walk Swim Fly, donkerrood als een verkeerslicht in stopstand. Don’t Walk, Don’t Swim, Don’t Fly. En dan toch het optimistische ritme, met opgeheven hoofd de hoogte in, frisse lucht inademend.

Percussie als het medicijn om de eenzaamheid te bestrijden. De bas als vergeten portier die de deuren opent. Welcome Back To Sunny Ghost City, waar de grijsheid de flitsende kleuren wegspoelt. Holle echo’s die zinloos schreeuwen en tegen de wanden van de leegstand weerkaatsen terwijl het geluid een poging doet om door de scheurende muren te ontsnappen. Een lichtpuntje in de weg naar buiten. Het True Detective privé onderzoek wordt door ska gangsters geleidt die de nachtelijke onderwereld domineren en elk sprankje hoop elimineren.

De smooth Bitcoin Billionaire easy jazz glinstert in kleine geluksmomenten die de liefdeswonden niet kunnen helen. De gitaar jankt tegen de onmacht en onrechtvaardigheid. Neonlichten doven definitief in West Coast om in gedachte die weg naar een dagdromend positief toekomstbeeld toe te laten. Zonnige coole Los Angeles gitaarklanken die naar de San Francisco vrijheden hunkeren omhult door mistige Seattle depressies. Walk Swim Fly is het bruisende Brussel in de staat van verval op de vooravond van de wederopstanding. Colver is er klaar voor.  1. Doing It Wrong
  2. Welcome Back To Sunny Ghost City
  3. True Detective
  4. Bitcoin Billionaire
  5. West Coast