×

Recensie

Roots

14 augustus 2020

Colter Wall – Western Swing & Waltzes and Other Punchy

Western Swing & Waltzes and Other Punchy Songsu

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: La Honda Records

Western Swing & Waltzes and Other Punchy Songsu Colter Wall Roots 3 Colter Wall – Western Swing & Waltzes and Other Punchy Songs Written in Music https://writteninmusic.com

Op vroeger werk toonde Canadees Colter Wall zich als een onderlegd outlaw troubadour, op twee, onder hoede van producer Dave Cobb, in Nashville gerealiseerde langspelers. Het titelloze debuut en bovenal Songs Of The Plains illustreerden de verbondenheid van Colter Wall met het prairie  landschap in Saskatchewan en Noordelijk Amerika.

Met het nieuwe werkstuk Western Swing & Waltzes and Other Punchy Songs profileert Wall zich als conservator van de Western erfenis, vergelijkbaar met de muzikale verrichtingen van Ian Tyson en Ramblin’ Jack Elliott die observaties van cowboyleven in folkgetint songwerk verwerkten.

Wall houd na een uitgebreide tour even een tussenstop met zijn muzikale posse in Wimberly, Texas.  Hij zorgde dit keer zelf voor de productie, die tot het strikte minimum beperkt werd, het lijkt wel dat ze ergens ten velde aan het kampvuur werden opgenomen, die indruk krijg je vooral als je het enkel door akoestische gitaar ondersteunde parlando van Talking Prairie Boy beluistert.

In de titeltrack horen we naast de gruizelig brommende bariton weliswaar de band op de achtergrond met fiddle en piano. Het klinkt onveranderlijk uiterst laidback, met niet zelden een hoofdrol voor de melancholieke mondharmonica van Jack Groves  en de verstilde pedalsteel van Patrick Lyons, zoals in de Western traditional I Ride An  Old Paint die we ons herinneren van Johnny Cash. Big Iron is een knappe versie van een gunfighter ballade van Marty Robbins.

Op een wat meer levendige ritmiek en twangende gitaren vertelt Wall een rodeo verhaal in High and Mighty, destijds opgetekend door de specialist Lewis Martin Pederson. Walls verhalen sluiten hier naadloos bij aan en we twijfelen geenszins aan de oprechtheid van zijn bedoelingen. Helaas beklijft deze accurate reconstructie van historisch western materiaal beduidend minder dan de voorgaande werkstukken van deze Canadese cowboy.  1. Western Swing & Waltzes
  2. I Ride An Old Paint / Leavin' Cheyen
  3. Big Iron
  4. Henry And Sam
  5. Diamond Joe
  6. High And Mighty
  7. Talkin' Prairie Boy
  8. Cowpoke
  9. Rocky Mountain Rangers
  10. Houlihans At The Holiday Inn