×

Recensie

Alternative

05 september 2021

Colleen Green

Cool

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Hardly Art

Cool Colleen Green Alternative 3.5 Colleen Green – Cool Written in Music https://writteninmusic.com

Wat houdt het in om cool te zijn? Ben je cool als je sportprestaties belangrijker zijn dan de schoolcijfers. Of als je een gigantische hit scoort met een aanstekelijke popsong, terwijl je jarenlang uitgelachen bent vanwege het studentikoze nerd uiterlijk en de te dikke brilglazen. Waren de girl power rockchicks uit de jaren negentig wel daadwerkelijk zo cool, of gewoon meelopers die zich commercieel lieten uitbuiten. Is cool zijn wel zo cool, of een stereotype hippe benaming voor afwijkend volledig geaccepteerd gedrag?

Ben je cool om je als dertiger met vrolijke popdeuntjes te presenteren die een jongere doelgroep aanspreekt welke nog steeds worstelt met de evaluatie van adolescentie tot een volgroeide volwassene? Voor de zoveelste keer bedrogen uit een relatie te komen, is dat echt cool? Het gebrek aan Californication in een seksloos bestaan, wonend in de City Of Angels waar alle verlokkingen aanwezig zijn. Wat levert de popsterrenstatus, waardering van collega’s en volgers op als je leven nog steeds een gigantische grote puinhoop is? Nou, in ieder geval meer dan genoeg inspiratie om je vierde album te vullen met een tiental puntige rock nummers. Leeftijdsgenoten zijn ondertussen gesetteld met een gezinnetje en een goed betaalde baan maar verlangen stiekem terug naar die onbezorgde tijd gevuld met kinderlijke puberprobleempjes. Liefdesverdriet door afwijzing, onzeker over hoe de omgeving tegen je aankijkt, mislukkingen, en een overdosis aan onzekerheid als de puistjes niet onder een flinke laag make-up verdwijnen.

Colleen Green is cool, maar ook weer niet Pulp Fiction cool. De uit Los Angeles afkomstige muzikant heeft te dealen met die jeugdige uitstraling waarmee ze met gemak het tienerpubliek mee aanspreekt en waarschijnlijk moet ze zichzelf nog steeds identificeren als ze een club binnenstapt. Brutaal en speels stoeiend volgens het jaren negentig indiepop principe. Te jong om dit bewust mee te maken, maar wel oud genoeg om die kracht in haar gitaarjuweeltjes te verwerken. Toch rijkt haar gezichtsveld veel verder dan de iconische vernieuwers van The Breeders, Hole, Throwing Muses en Belly, al ligt daar zeker het beginsel van Cool. Op en top vrouwelijk. Fluisterend, lief en sensueel, de breekbare en verleidende karaktertrekken volledig uitgebuit.

Surfrockend op de golven van de new wave houdt ze zich in balans op het punkende How Much Should You Love a Husband? om vervolgens te verdrinken in het dichtgeslibde noise moeras van I Believe In You. Het troebele postpunk eindstuk Presure To Cum is zowat een open sollicitatie naar de vrijgekomen vacature van de The Cure bassist. Heerlijk voorthuppelen op de springlevende synthpoplijnen die zo op Disintegration hadden kunnen staan. Tussendoor neemt ze nog eventjes een spacende krautrock afslag bij Natural Chorus om vervolgens de versnellingen stuk te trappen in het ruig rockende You Don’t Exist. Eigenlijk is Cool vooral Lovely.  1. Someone Else
  2. I Wanna Be a Dog
  3. Posi Vibes
  4. Highway
  5. Natural Chorus
  6. You Don't Exist
  7. It's Nice to Be Nice
  8. How Much Should You Love a Husband?
  9. I Believe in Love
  10. Pressure to Cum