×

Recensie

Roots

24 november 2016

Colin James

Blue Highways

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: True North Records

Blue Highways Colin James Roots 3.5 Colin James – Blue Highways Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds het titelloze debuut in 1988 naar een tournee met Keith Richard leidde veroverde Colin James een vaste stek in destijds heroplevende overwegend blanke blues(rock)scène. Zijn oeuvre omvat ondertussen zeventien langspelers en zijn songs werden door Lucinda Williams en Maria Muldaur maar ook door Johnny Halliday gecoverd. Met zijn Little Big Band toerde hij niet alleen met blueslui als Albert King en Buddy Guy, de gitarist deelde het podium met diva’s als Bonnie Raitt en Mavis Staples  maar ook Lenny Kravitz en The Chieftains.

De  Canadese bluesrocker stofte voor zijn achttiende langspeler klassiek werk van zijn blueshelden af. James reisde met zijn tourband af naar de Warehouse Studios in Vancouver en klaarde de klus in nauwelijks in twee dagen. Het resultaat van die sessies werd op Blue Highways gebundeld, een bijzonder fraai eerbetoon.

Het wordt een muzikale trip langs de oude highways waarbij de route uitgestippeld wordt door illustere bluespioniers. Vanaf de instrumentale opener, het potente Boogie Funk van Freddie King, waarvan James eveneens het destijds door Don Nix aangeleverde Going Down adapteert, zoekt James de roots van de moderne zwarte blues op. Peter Green, een zeldzame Europese bleekscheet in het rijtje is hier vertegenwoordigd met een accurate versie van Watch Out uit  de prille Fleetwood Mac periode.

Klassiekers van Muddy Waters, Jimmy Rogers en Amos Blackmore passeren met geïnspireerde elektrische snarenspinsels van Colin, in goed gezelschap van orgelman Simon Kendall en pianist Jesse O’Brien, schitterend in Memphis Slims Lonesome. Regelmatig duikt de harmonica van Steve Marriner op. Daarnaast  krijgen deltablues pioniers als Thomas Johnson een spotje naast de countryblues van van Blind Willie Mc Tell en de onvermijdelijke Robert Johnson. Het onverslijtbare van Howlin’ Wolf geleende Riding In The Moonlight leunt op een door John Hammond Jr. geïnspireerde akoestische setting met hitsig smoelschuivertje en loopt naadloos over in Jimmy Reeds Mr.Luck. In het uit de Staxstal afkomstige soulblues buitenbeentje door blazersectie aangedreven You Don’t Miss Your Water etaleert Colin James zijn klasse met subtiele licks.

Het blijft een risico om zo’n mijlpalen uit het grote bluesboek te brengen maar deze respectvolle interpretaties zijn het beluisteren meer dan waard.

Last Fair Deal 1. Boogie Funk
 2. Watch Out
 3. Big Road Blues
 4. Bad Bad Whiskey
 5. Going Down
 6. Gypsy Woman
 7. Goin' Away
 8. Lonesome
 9. Hoodoo Man Blues
 10. Riding In the Moonlight / Mr. Luck
 11. Don't Miss Your Water
 12. Ain't Long For Day
 13. Last Fair Deal