×

Recensie

Pop

15 mei 2014

Coldplay

Ghost Stories

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Parlophone

Ghost Stories Coldplay Pop 2.5 Coldplay – Ghost Stories Written in Music https://writteninmusic.com

Er was een tijd dat een nieuw Coldplay album voor muziekliefhebbers als een hoogtepunt van een jaar werd gezien. Met hun zesde album Ghost Stories wordt helaas definitief bewezen dat die dagen voorgoed voorbij zijn.

Dat het Britse Coldplay met elk album meer verwijderd raakt van de eerste 2 erg sterke albums die hen wereldberoemd maakten was eigenlijk wel te verwachten. Het derde album X&Y was een nogal magere opvolger van het geweldige A Rush Of Blood To The Head. Met Viva La Vida Or Death And All His Friends (2008) hervond de band zich, met de hulp van Brian Eno, gedeeltelijk maar met het daarop volgende Mylo Xyloto ging het weer helemaal mis. Het was een album vol slappe commerciële songs die maar niet wisten te beklijven.

Ghost Stories gaat nog een heel stuk verder weg van het aanstekelijke bandgeluid dat de band op de eerste twee albums liet horen. Eigenlijk is in de meeste songs alleen de stem van Chris Martin de leidende factor en is van een echt Coldplay bandgeluid geen sprake meer. De synthesizers overheersen op vrijwel het gehele album en de sfeer is veel te rustig voor een band met arena-allure. Het is opvallend dat de Zweedse DJ Avicii de sound van een song als A Sky Full Of Stars nog wat weet op te pompen. Maar als je erbij nadenkt dat er een populaire DJ voor nodig is om de sound van de band op te pompen (en dan net als alle EDM tracks start met een melodie die vervolgens met een dikke beat nogmaals klinkt en dan nog een keer het hele verhaal) klinkt dat nog triester. Eigenlijk is de enige echte Coldplay song albumafsluiter O.

Het zijn niet alleen de niet erg spannende composities die Ghost Stories geen sterk album maken, de teksten van Chris Martin zijn deze keer echt heel erg simpel. Je zou toch verwachten dat hij wel wat meer te melden had. Terwijl hij met Coldplay Ghost Stories aan het maken was viel tenslotte zijn huwelijk met Gwyneth Paltrow uit elkaar. Met de beste ingrediënten voor handen liet Martin zich niet verder verleiden dan teksten als ‘I’ve lost you now/you let me go/But one last time/Tell me you love me/if you don’t then lie/oh lie to me’ uit True Love. Martin stond al niet bekend als een geweldig tekstschrijver maar de teksten op dit nieuwe album (en Magic, Ink en A Sky Full Of Stars in het bijzonder) zijn wel heel erg oppervlakkig en nietszeggend. Het maakt de al niet zo sterke songs er alleen maar triester op.

Gezien het grote succes van een slappe song als Magic zal de populariteit van Coldplay met Ghost Stories niet aanzienlijk minder worden. Het grote publiek gaat voor de hits en daar staan er op Ghost Stories met Magic en ook A Sky Full Of Stars weer een aantal van op. De muziekliefhebbers die Coldplay, door hun debuutalbum Parachutes en het daarop volgende A Rush Of Blood To The Head, hebben omarmd zullen het vlakke, muzikaal idee-arme Ghost Stories links laten liggen.  1. Always In My Head
  2. Magic
  3. Ink
  4. True Love
  5. Midnight
  6. Another's Arms
  7. Oceans
  8. A Sky Full Of Stars
  9. O