×

Recensie

Pop

05 december 2015

Coldplay

A Head Full Of Dreams

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Parlophone

A Head Full Of Dreams Coldplay Pop 3 Coldplay – A Head Full Of Dreams Written in Music https://writteninmusic.com

Een hoofd vol dromen. Dat zou de nieuwe Coldplay moeten vertegenwoordigen. Wat je als luisteraar vooral hoort is echter een hoofd met twee gedachten. Coldplay maar hinken.

Het uitermate vrolijke en explosieve A Head Full Of Dreams laat een Coldplay horen dat na het – op hitsingle/EDM-stamper A Sky Full Of Stars na – tamelijk desolate voorganger Ghost Stories weer hernieuwde levensenergie heeft. Die vrolijkheid hoor je terug op een album waarop de band zich van een keur aan stijlen en invloeden bedient.  Leuk hoor, maar een echte richting ontbreekt en dat is het grote manco van deze band die overduidelijk door iedereen geliefd wil worden.

Volgend jaar gaan zo’n 100.000 mensen naar Coldplay kijken als ze tweemaal de Amsterdam ArenA gaan vullen. Al die mensen zullen zo hun eigen favoriete versie van Coldplay hebben. Sommigen zullen gaan voor de pure liedjesschrijvers die je op de eerste twee albums van het combo hoort. Anderen zullen voor het stadionbrede geluid van de derde en vierde gaan en weer anderen horen graag de platte pop met EDM-invloeden waarvan de band zich meer recent bedient. Als band wil Coldplay ál die mensen blijven aanspreken. Daarnaast wil men ook graag vriendjes met elke andere collega zijn.

Het aantal gastartiesten spreekt dan ook boekdelen. Beyoncé, Avicii, Khatia Buniatishvili, Merry Clayton, Gwyneth Paltrow, Tove Lo, Noel Gallagher en zelfs (middels een sample) Amerikaanse president Barack Obama. Voor elk wat wils. Tegelijk zijn hun bijdragen als je het niet weet vrijwel verwaarloosbaar. Waarom zo’n blik grote namen opentrekken als je er verder niets spannends mee doet? Ook productioneel hinkt Coldplay tussen de oude vertrouwde Rik Simpson en de hippe Zweedse hitparadeproducers Stargate. Het werkt zweeft van R&B (Hymn For The Weekend, Army Of One) naar pop (Fun) en disco (Adventure Of A Lifetime). Perfect geproduceerd, dat wel. Met name Army of One en de verborgen track X Marks The Spot zijn machtige tracks die veel vragen van een gemiddelde speaker. Maar het klinkt allemaal – behalve erg makkelijk wegluisterend – ook bij vlagen geforceerd. Alsof de band met een scorelijstje in de hand elke potentiële doelgroep afkruist zodra ze deze hebben bediend.

Onderwijl laat Coldplay op het moment dat ze die geforceerdheid loslaten wel nog  een ijzersterk aantal nummers horen. De ingetogen ballade Everglow bijvoorbeeld laat horen dat er maar weinig poespas nodig is om een mooi liedje te laten stralen. Het vrolijke en puike Birds is er ook een die zo als toekomstige klassieker de boeken in kan en afsluiter Up & Up helemaal. De flinke gospelinjectie en de galmende gitaren (hallo Noel Gallagher) zou je enigszins cliché kunnen noemen, maar verdorie het werkt wel fantastisch. Het zijn zulke nummers die het album redden en deze nieuwe Coldplay met hakken over de sloot een voldoende laat verdienen.

Muzikale diversiteit hoeft helemaal niet slecht te zijn. De grootste bands werden alleen maar groter door het publiek te verrassen of op het verkeerde been te zetten. In het geval Coldplay levert het echter vooral frustrerend inconsistente albums op. Het siert Coldplay dat ze gewoon doen waar ze zin in hebben en al een paar albums lang weigeren ‘Coldplay volgens het boekje’ te zijn. Het is echter zo jammer dat juist als de band volgens het door hen zelf geschreven boekje te werk gaat, het juist de beste nummers van het album oplevert. Dat zijn de nummers die de rest tot lichtgewicht rommel degraderen. Maar hier spreekt ongetwijfeld de nostalgische  veertigplus-recensent, vraag het een twintiger en die vindt ongetwijfeld dat al die ouderwetse troep Coldplay onwaardig is en het juist die hippe poppy/R&B/dansbare tracks zijn die de hoogtepunten vormen. A Head Full Of Dreams typisch zo’n plaat waarmee Coldplay elke soort fan wil bedienen, met als uiteindelijk resultaat dat waarschijnlijk helemaal niemand het album van begin tot eind de moeite waard zal vinden.

Coldplay – A Head Full Of Dreams

 1. A Head Full Of Dreams
 2. Birds
 3. Hymn for the Weekend
 4. Everglow
 5. Adventure of a Lifetime
 6. Fun
 7. Kaleidoscope
 8. Army of One (incl. X Marks The Spot)
 9. Amazing Day
 10. Colour Spectrum
 11. Up&Up


 1. A Head Full Of Dreams
 2. Birds
 3. Hymn For The Weekend
 4. Everglow
 5. Adventure Of A Lifetime
 6. Fun
 7. Kaleidoscope
 8. Army Of One
 9. Amazing Day
 10. Colour Spectrum
 11. Up&Up