×

Recensie

Rock

21 februari 2013

Coheed And

The Afterman: Descension

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: V2

The Afterman: Descension Coheed And Cambria Rock 4 Coheed And Cambria-The Afterman: Descension Written in Music https://writteninmusic.com

Binnen het half jaar levert Coheed And Cambria het tweede deel af van het geplande dubbel album Afterman waarin het verhaal van astronaut Sirius Amory verder wordt verteld. Ik denk dat er weinig bands zijn die het idee van conceptalbums zo uitvergroten als Claudio Sanchez en zijn vrienden. Hun liefde voor progrock en met name Rush steken ze niet onder stoelen of banken. Heerlijk uit de tijd eigenlijk, maar zo goed gedaan en door de mix van verschillende stijlen (metal, emo, progrock, pop) volledig uniek.

Descension is daar geen uitzondering op en is wederom een buitengewoon aangename luisterervaring. Pretelethal is de voorzichtige opbouw naar het eerste hoogtepunt van het album, Key Entity Extraction V: Sentry The Deviant. Progmetal uit het boekje van Coheed And Cambria. Goeie metalriffs, waanzinnige opbouw, pakkende zanglijn en spannende ritmeverschuivingen. Number City heeft heel veel jaren 80 popinvloeden, wat al begint met het onweerstaanbare refrein, maar ook in het bijna dansbare ritme en de blazers. Gewaagd en het nummer gaat geruisloos over in het heftigere Gravity’s Union. Het daaropvolgende Away We Go is het volgende hoogtepunt van de plaat. De begin zanglijn had van Phil Lynott kunnen zijn en het hele nummer is heel melodieus en heeft een warme sfeer. Het doet daarmee denken aan Goodnight Fair lady van het eerste deel van Ascension.

Dark Side Of Me is meeslepend en afsluiter 2’s My Favourite 1 bruist van de energie en je krijgt zin om de ramen open te gooien en heel hard mee te zingen.

Coheed And Cambria is een band die haar absurde ambities iedere keer om weet te zetten prachtige albums. Op Descension klinken ze toegankelijker dan ooit, maar geenszins minder avontuurlijk. Een zeer geslaagd dubbel album dus.  1. Pretelethal
  2. Key Entity Extraction V: Sentry The Defiant
  3. The Hard Sell
  4. Number City
  5. Gravity's Union
  6. Away We Go
  7. Iron Fist
  8. Dark Side Of Me
  9. 2's My Favorite 1