×

Cody ChesnuTT

Landing On A Hundred

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: One Little Indian

Landing On A Hundred Cody Chesnutt Soul / Hiphop 4.5 Cody ChesnuTT – Landing On A Hundred Written in Music https://writteninmusic.com

Ruim tien jaar na zijn spraakmakende debuut-(dubbel)album The Headphone Masterpiece keert Cody ChesnuTT eindelijk terug in het koninkrijk van de soul, funk & R&B, om daar meteen de troon te bestijgen en zichzelf te laten uitroepen tot King Of Soul 2012. Want, om maar meteen met de deur in huis te vallen, zijn tweede studio-album Landing On A Hundred behoort zonder twijfel tot de beste albums van dit jaar in deze muziekcategorie.  De drugs en de vele vrouwen heeft hij voorgoed (daar gaan we maar even vanuit) afgezworen en met behulp van ‘The” oftewel De Heer, ook vaak God genoemd, focust Cody zich volledig op zijn gave: het maken van geweldige muziek.

Landing On A Hundred staat bol van de kwaliteitssoul en kent daarnaast ook nog eens veel variatie. Overduidelijk geïnspireerd door zijn muzikale helden Marvin Gaye en Curtis Mayfield, neemt Cody ChesnuTT ons mee op een spannende luistertrip die niet alleen de laatste veertig jaar van de soul-geschiedenis eert maar ook een uiterst smaakvol klinkend album heeft opgeleverd. De eerste drie nummers van het album zijn meteen zo geweldig dat het smaakt naar meer, veel meer!

Till I Met The is een ode aan God en tekent de dankbaarheid die Cody uitspreekt in duidelijke bewoordingen: ‘ I was a dead man, I was asleep, I was a stranger in a foreign land, till I met The (Lord)’ en schetst de ‘wake-up call’, die him blijkbaar nodig had om zijn leven weer op de rit te krijgen. Het nummer sprankelt en de stem van Cody heeft na al die jaren niets aan kracht ingeboet, sterker nog, het lijkt wel of hij zelfs nog beter is gaan zingen. I’ve Been There is meteen het volgende hoogtepunt. Met heerlijke blazers-arrangementen, een spannend intro waarbij een lange lijst Afrikaanse landnamen de revue passeert en een verslavend ritme is al snel duidelijk dat dit nummer top de pronkstukken op het album behoort. Ook de tekst ‘Since my birth I’ve been the greatest attraction of the world’ laat er geen gras over groeien. That’s Still Mama pakt je vervolgens definitief in. De funky soul uit de jaren zeventig regeert op deze track, die doet denken aan het betere werk van Curtis Mayfield.

Vervolgens neemt Cody op What Kind Of Cool (Will We Think Of Next) even wat gas terug en waart voor de geest van Marvin Gaye  rond uit zijn meester-tijdperk met de prachtalbums What’s Going On en Here My Dear. Daarna wordt door Cody het diepste van de ziel opgezocht in het fraai met trompet opgesierde Don’t Follow Me, dat als een duidelijke (levens)les voor zijn zoon gezien moet worden. De retro-soulstijl op Everybody’s Brother doet denken aan de laatste uitstekende albums van Raphael Saadiq maar hoe luchtig het nummer ook klinkt, de tekst schetst echter  het (drugs)leven dat hij leefde. Love Is More Than A Wedding Day blinkt uit door de fraaie opbouw van de song, die tegen het eind door de soepel swingende koortjes naar een hoogtepunt wordt gezongen. Ook het gospel-achtige Under The Spell Of The Handout behoort tot de beste nummers van het album. Meer uptempo-songs kent Landing On A Hundred in Don’t Wanna Go The Other Way en Where Is All The Money Going. Chips Down (In No Landfill) is het tweede en laatste rustige nummer, waarin Cody vooral vocaal schittert. Met het  meeslepende Scroll Call krijgt het album een waardige afsluiter en horen we nogmaals hoe belangrijk Marvin Gaye geweest moet zijn voor Cody.

Het is en blijft eeuwig zonde dat Cody ChesnuTT zijn talent(en) een decennia lang niet optimaal heeft kunnen benutten maar ik ben blij dat hij met Landing On A Hundred weer terug is in optima forma!

Op 5 november speelt Cody ChesnuTT om 22.00 in de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam

Voor een voorproefje kijk hieronder naar de live-versie bij Jools Holland van Under The Spell Of The Handout:

Tracklisting Landing On A Hundred:

 1. Till I Met Thee
 2. I’ve Been There
 3. That’s Still Mama
 4. What Kind Of Cool (Will We Think Of Next)
 5. Don’t Follow Me
 6. Everybody’s Brother
 7. Love Is More Than A Wedding Day
 8. Under The Spell Of The Handout
 9. Don’t Wanna Go The Other Way
 10. Chips Down (In No Landfill)
 11. Where Is Al The Money Going
 12. Scroll Call


 1. Til I Met Thee
 2. I've Been Life
 3. That's Still Mama
 4. What Kind of Cool (Will We Think of Next)
 5. Don't Follow Me
 6. Everybody's Brother
 7. Love is More Than a Wedding Day
 8. Under the Spell of the Handout
 9. Don't Wanna Go the Other Way
 10. Chips Down (In No Landfill)
 11. Where is all the Money Going
 12. Scroll Call