×

Recensie

Pop

01 maart 2019

Cochemea

All My Relations

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Daptone Records

All My Relations Cochemea Pop 4 Cochemea – All My Relations Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Daptone Records zich na het overlijden van hun grote sterren Sharon Jones en Charles Bradley moest heruitvinden was duidelijk. Zo startten ze na jarenlang vrijwel alleen soul uitgebracht te hebben naast Daptone Records een rocklabel genaamd Wick Records dat met The Mystery Lights indruk maakte. En daarnaast zoeken ze op Daptone ook nieuwe muzikale wegen. All My Relations van Cochemea is daar een prachtig voorbeeld van.

Cochemea Gastelum is, naast (mede) Daptone voorman Neil Sugarman, saxofonist bij The Dap-Kings (de band die zo nauw verbonden was aan Sharon Jones). Hoewel tegenwoordig in het New Yorkse Brooklyn wonend, ligt zijn achtergrond in het westen van de Verenigde Staten en met een oorsprong bij de Yaqui en Mescalero Apache indianen. Zijn eerste soloalbum All My Relations heeft daar alle referenties mee.

Het album biedt een fijne muzikale blend aan stijlen waarbij de vanuit zijn familieachtergrond bekende traditionele muziek vermengd is met jazz en vleugen Afrikaans, Latin en soul. Het levert een zeer bijzondere mix aan, merendeels instrumentale, songs op waarbij improvisatie een voorname rol speelt en de sfeer spiritueel en vrij is. Soms bijna kaal en op droge ritmes drijvend dan weer heerlijk diep en funky. Immer speciaal en spannend.

Openingstrack Maso Ye’eme en de daarop aansluitende opwindende tribale titelsong leggen de basis voor een album dat bedwelmend warm en geïnspireerd klinkt. Met het lekker ritmisch los en groovy klinkende Mitote met een heerlijk spelende Cochemea, het op samenzang gedreven Al-Mu’tasim en het door Latin invloeden beïnvloede Seyewailo wordt de reikwijdte van het muzikale palet van Cochemea raak geopenbaard.

Hoe dicht spiritual jazz bij traditionele muziek ligt wordt wel heel duidelijk in het prachtige, door tribale percussie gedreven, Asatoma. Het fijn vloeiende Sonora sluit daar vervolgens naadloos op aan. Het vervreemdende Los Muertos, het op fijne ritmes gedreven Mescalero en het jazzy Song of Happiness, met heel fijn sax-spel van Cochemea sluiten het album fraai af.

All My Relations is een rijk muzikaal album. Knap hoe het Cochemea gelukt is de traditionele muziek van zijn afkomst met invloeden vanuit de jazz en soul naar een nieuwe tijd te halen en deze met een fijne coolness te overgieten.  1. Maso Ye'eme
  2. All My Relations
  3. Mitote
  4. Al-Mu'tasim
  5. Seyewailo
  6. Asatoma
  7. Sonora
  8. Los Muertos
  9. Mescalero
  10. Song of Happiness