×

Recensie

Klassiek

29 augustus 2021

Clive Mitten

Suite Cryptique: Recomposing Twelfth Night 1978-1983

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Bumnote Records (eigen beheer)

Suite Cryptique: Recomposing Twelfth Night 1978-1983 Clive Mitten Klassiek 4 Clive Mitten – Suite Cryptique: Recomposing Twelfth Night 1978-1983 Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe heerlijk moet het zijn om als componist of, zoals hij het zelf noemt, her-componist, aan de slag te gaan met muziek die je eerder al eens schreef, of waar je bij de totstandkoming betrokken was? Heerlijk voor sommigen, maar het is niet iedereen gegeven om dat te doen. En ook niet iedereen zal het willen. Je kunt nog denken aan een remaster, het opnieuw inspelen, met de voortschrijdende stand der techniek de productie verbeteren. Om je eerdere muzikale loopbaan nog eens goed tegen het licht te houden én die eerdere werken om te zetten in een orkestrale benadering van die muziek, dat vraagt creativiteit, dat vraagt doorzettingsvermogen, geduld en niet in de laatste plaats de energie om dat te doen. Dat is exact wat Clive Mitten, bassist en toetsenist van het magische Twelfth Night op dit album laat horen: de muziek van de cultband Twelfth Night, zo avontuurlijk en muzikaal rebels als de band maar kon zijn, opnieuw voorgesteld. Niet zomaar in een ander jasje gegoten of gebracht met een ander muzikaal sausje maar gewoon compleet anders. En tegelijkertijd zo onmiskenbaar in de geest van Twelfth Night.

Het is als een puzzel van Wasgij? in muzikale vorm, maar dan net even anders. Daar puzzel je niet een oorspronkelijk plaatje na, wat je soms al uren en uren kan kosten, maar je daagt je hersenen uit om een plaatje te schetsen van wat er juist vóór of ná dat oorspronkelijke plaatje kwam of zou kunnen komen. Hier heeft Clive het nieuwe plaatje al gemaakt. Hij heeft, met hulp van voormalig Twelfth Night-leden Andy Revel, Brian Devoil en Mark Spencer en met behulp van Jane Mann, violiste en weduwe van Geoff Mann, lange tijd de frontman en zanger van de band, de muziek opnieuw vorm gegeven. Het moet al een hele puzzel zijn geweest om de stap te zetten om over te gaan tot de ontleding van de muziek, minutieus, uren en uren van muziek. Al ken je het nog al zo goed. Dit is erin duiken, de individuele deeltjes op hun waarde schatten en nadenken hoe je je combinaties wilt maken. Welke accenten wil je zetten? Wat laat je terugkomen? Hoe? Waar? Een wonderlijk ‘gezelschap’ aan orkesten trommelde Clive op om mee te werken: The Deggi Mirch Symphony Orchestra, The Turmeric Chamber Orchestra, Tabasco String Quartet, Coriander Wind Ensemble, Naga Percussion Ensemble, The Hammered Brass Ensemble en het onovertroffen The Flatulent Wind Ensemble. En aan de slag. Uiteindelijk dus alles bij elkaar ontsproten aan het miraculeuze brein van, bewerkt, ge- en verschreven en uitgevoerd door, opgenomen en geproduceerd door Clive.

Er zullen fans zijn die zweren bij de voltooide werken zoals we die kennen. Dan wil je gewoon de albums Live At The Target of Live And Let Live opzetten of nog eens wegduiken in het geweldige The Collector, maar vergis je niet, de basis juist van het werk van Twelfth Night was ook een gezonde dosis eigenzinnigheid. Dat hoorden we in klassieke Mann-tracks als We Are Sane of Creepshow (hier ook onderdeel van het gebodene) maar ook in de instrumentals van de band als End Of The Endless Majority, The Poet Sniffs A Flower of C.R.A.B. De band koos haar eigen weg en was bepaald maatschappijkritisch. Ook daarin eigenzinnig. Wat Clive hier doet, is de ontlede stukjes opnieuw tot leven brengen, eigenzinnig, met die muziek gemengd met invloeden van zijn favoriete componisten, zowel klassiek als modern klassiek. Net zo makkelijk de zwaarte van Bach als het minimalisme van Reich. Om maar iets te noemen.

Clive was erbij toen de muziek geschreven werd. Schreef zelf mee. Ontleedde nu dat werk en zette het opnieuw op en om in muziek. Als je de creativiteit en bezieling voelt die deze nieuwe klanken vertegenwoordigen én je hoort zo nu en dan een flard van waar Clive naar hint, dan is dit een heerlijke muzikale reis door de wondere muziekwereld van Twelfth Night en van Clive Mitten, prachtig samengebracht op deze dubbelaar. Een album gemaakt vol liefde voor de muziek van Twelfth Night. Als je vanuit die context naar het album luistert, als je je los kunt maken van verwachtingen en niet bij voorbaat wilt weten waar Abraham Clive hier nu de mosterd verstopt heeft, niet vooraf wilt weten waar en hoe je links kunt verwachten naar dat eerdere werk en juist op zoek bent naar het avontuurlijke van de muziek van Twelfth Night, ga dan met Clive op pad door het Twelfth Night erfgoed. En geniet ook nog even van het mooie werk van Geoff dat de voorkant van het album siert. Prachtalbum!



  1. Part One: Live At The Target
  2. Part Two: Live (And Let Live)
  3. Part Three; The Collector


  1. Part Four: Fact And Fiction
  2. Part Five: Creepshow