×

Recensie

Pop

07 februari 2021

Claud

Super Monster

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Saddest Factory

Super Monster Claud Pop 3 Claud – Super Monster Written in Music https://writteninmusic.com

Je verkeert niet in de gemakkelijkste positie als je naar voren geschoven wordt om als paradepaardje een nieuw platenlabel te promoten. Zeker niet als de grote dame achter deze maatschappij zelf al twee prachtige platen afgeleverd heeft. In die benarde positie verkeert de uit Highland Park afkomstige Claud (Mintz) die door Phoebe Bridgers op haar label Saddest Factory geïntroduceerd wordt. Oké, Super Monster is absoluut een droomdebuut, maar dan ook in een totaal andere context. Een echte dreampop plaat, die zeker boven de middenmoot uitsteekt, maar waarmee ze zich bescheiden in de schaduw van haar grote voorbeeld opstelt. Helemaal vers stapt ze trouwens het wereldje niet binnen, ze heeft al een drietal EP’s op haar naam staan, en genoeg singles om een hand mee te vullen. Zeer productief dus, en des te verrassend dat het merendeel van deze prima tracks uiteindelijk niet Super Monster gehaald hebben.

Het tienermeisje stapt uit de dagelijkse dorpse sleur, en gaat in New York in de Electric Lady Studios aan de slag met haar speelse, licht dramatische liedjes, waarover een romantische nostalgische sfeer heen hangt. Dit gaat enigszins ten koste van haar gevoelige persoonlijke teksten, die hierdoor de diepgang niet weten uit te dragen die er wel degelijk aanwezig is en veel sterker op haar singles naar voren komt, en waarbij haar lesbische geaardheid een vaak terugkomend onderwerp vormt. In principe heb ik niks tegen het zichzelf kwetsbaar opstellen, maar in dit geval was wat meer zelfverzekerdheid passende geweest. Maar wat kan je verwachten van deze jonge singer-songwriter die de veiligheid en geborgenheid van haar afkomst nog niet eens ontgroeid is, en nu al in het diepe gegooid wordt.

Toch levert het meer dan genoeg gedurfd materiaal op. Als geen ander weet ze de stemvervormer te gebruiken in het hoogtepunt Guard Down, waardoor je toch echt de indruk wekt dat ze hier met een gastzanger aan de slag is gegaan. Het blijkt dus uiteindelijk een duet te zijn met een meer mannelijke alter-ego van haarzelf. De jonge veelbelovende warme sfeermuzikant Nick Hakim presenteert zich in Ana naast de meer ervaren gitarist Melanie Faye in de heerlijke uptempo nineties punkwave van That’s Mr. Bitch to You. Jonge artiesten die net als Claud zich op de eerste trede van de ladder van het muzikantenbestaan bevinden. Verder wordt de naam Shelly genoemd op Falling with the Rain, wat het vriendencollectief rondom Clairo is, een nieuwe fris clubje waartoe ook Claud behoort. Een mooie afsluiter, die je nieuwsgierig maakt naar het hobbyproject van deze enthousiaste jeugdige gasten.

Super Monster is een radiovriendelijke synthpop plaat geworden, met een twijfelend vleugje tiener weemoed. De beats werken lekker opbeurend, en geven genoeg tegengas om de trieste liefdesliedjes een plek te geven. Nummers die vooral handelen over het dicht bij elkaar zijn, maar uitgepraat en nietszeggend de eenzaamheid van het opgedrongen contact ervaren. Het opgesloten gevoel van de corona tijd, met die natuurlijke behoefte aan meer vrijheid. 1. Overnight
 2. Gold
 3. Soft Spot
 4. In or In-Between
 5. Cuff Your Jeans
 6. Ana
 7. Guard Down
 8. This Town
 9. Jordan
 10. That's Mr. Bitch to You
 11. Pepsi
 12. Rocks at Your Window
 13. Falling with the Rain