×

Recensie

Roots

26 september 2013

Clarence Bucaro

Dreaming From The Heart Of New York

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Twenty Twenty Records

Dreaming From The Heart Of New York Clarence Bucaro Roots 2 Clarence Bucaro – Dreaming From The Heart Of New York Written in Music https://writteninmusic.com

Ruim 10 jaar na zijn debuut Sweet Corn (uit 2002) komt Clarence Bucaro met zijn zesde album, met de titel Dreaming From The Heart Of New York. Dat is dan ook de stad waar hij vandaan komt (uit Brooklyn om precies te zijn). De singer-songwriter wordt volgens het begeleidend schrijven van het label wel eens vergeleken met Jackson Browne en Van Morrison. Wie ooit de vergelijking heeft gemaakt, heeft waarschijnlijk al een jaar of 50 niet meer naar muziek geluisterd.

Goed, Bucaro is ook singer-songwriter, maar zijn stem lijkt niet op die van genoemde legendes, zijn muziek ook niet. En zelfs tekstueel komt hij (in ieder geval op dit nieuwe album) zelfs niet een beetje in de buurt van die andere 2. Clarence Bucaro past in de inmiddels wel ellenlange rij singer-songwriters. En hij moet wel érg veel anderen voor zich dulden. Over de muziek op Dreaming From The Heart Of New York kan ik dan ook vrij kort zijn: die valt tegen.

Het gaat om 12 nummers (geproduceerd door de veelgeprezen Anders Osborne) met een sobere aankleding. Té sober. Je hoort weinig meer dan zang en gitaar. De muziek als geheel komt gewoon niet binnen. Bucaro heeft een droge stem, die weinig emotie van zichzelf heeft. De emotie die hij dan wil brengen, krijgt daarmee iets geforceerds. Op Don’t Know Much About Love gaat hij bijvoorbeeld even wat de hoogte in, die daardoor alleen nog maar minder geloofwaardig overkomt. Het wordt zelfs drammerig.

Het gitaarspel is ‘an sich’ helemaal niet onaardig, op Light As A Feather klinkt zelfs een aardige elektrische gitaar, het geheel blijft alleen zo op de vlakte. Het toevoegen van bijvoorbeeld mondharmonica of backing vocals geeft de muziek weinig extra. Die komt ‘gewoon’ niet binnen, zoals dat geldt bij enorm veel andere singer-songwriters.

Dreaming From The Heart Of New York telt 12 nummers en duurt bijna 3 kwartier. In die tijd kan het album niet bekoren. Helaas. Hoewel, om eerlijk te zijn: in een tijd dat zo belachelijk veel prachtige muziek wordt gemaakt, is dat voor een recensent ook best wel eens fijn. 1. Dreaming from the Heart of New York
 2. Don't Know Much About Love
 3. Curtis Mayfield
 4. Magnolia, Magnolia
 5. Let Me Be Your Baby Tonight
 6. Jagged Love
 7. Oh My Mila
 8. New Sky
 9. Light as a Feather
 10. Ocean Size Heart
 11. Summer Rain
 12. Winter Blue