×

Recensie

Pop

24 februari 2013

Clannad

Christ Church Cathedral

Geschreven door: Wouter Schenk

Christ Church Cathedral Clannad Clannad Pop 3.5 Clannad – Christ Church Cathedral Written in Music https://writteninmusic.com

Wie Clannad zegt, zegt Theme from Harry’s Game en In a Lifetime. Tenminste als je op 50plus stemt of in de vorige eeuw volwassen bent geworden. Voor de meer jeugdige lezers en voor wie het allemaal een beetje te lang geleden is, eerst even het geheugen opfrissen. Clannad werd in 1970 als familieband gevormd door Máire Brennan, Ciarán Brennan, Pól Brennan, Noel Duggan en Pádraig Duggan uit het Ierse dorp Gweedore. Oftewel Gaoth Dobhair, in Donegal, dat in het Noordwesten van Ierland aan de Atlantische kust ligt. Maar het is vooral de sound met Eithne Brennan, beter bekend als Enya, die in het geheugen gegrift staat. Toch was Enya, de jongere zus van de vaste Clannad zangeres Máire Brennan, slechts van 1980 tot 1983 verbonden aan de groep. De zussen en broers speelden al op tienerleeftijd in de pub van vader Leo Brennan. Leo’s Taverne bestaat nog steeds en is een soort bedevaartsoord voor liefhebbers van de Ierse volksmuziek. Het wordt nu gerund door de jongste zoon uit de Brennan clan. Een echt familiebedrijf, pub én band, wat je met het woord ‘clan’ leest in de naam Clannad.

Clannad is dé groep die de traditionele Ierse volksliederen, veelal in het Gaelic, nieuw leven inblies door ze in moderne arrangementen uit te voeren. Daarmee legde de groep een verbinding tussen de Ierse volkscultuur,  pop en new age. In 1982 braken ze door met de wereldhit Theme from Harry’s Game. Dit nummer is geschreven door de broers Ciarán en Pól Brennan voor de Yorkshire Television serie Harry’s Game. Dit driedelige epos gaat over de strijd in Noord-Ierland, naar het gelijknamige boek van Gerald Seymour. Een tweede grote hit, waarmee ze buiten het genre van de traditionele muziek braken, was In a Lifetime, een duet van Máire Brennan met de beroemdste Ier in de popmuziek, ‘Mr. U2’ Bono. Máire Brennan gaat overigens inmiddels door het leven als Moya Brennan – wat dichter aansluit bij de Ierse uitspraak van haar voornaam.

Clannad1

Dat we het geheugen even moesten opfrissen is niet verwonderlijk. Het is de laatste 15 jaar nogal stil geweest rondom Clannad. Moya Brennan heeft net als haar zus Enya een succesvolle solocarrière. De laatste CD die Clannad uitbracht was Landmarks in 1997. Dit album, opgenomen in de bossen van de Dublin Mountains, werd in 1999 beloond met een Grammy Award voor het beste new age album. In de afgelopen jaren heeft Clannad nog wel verschillende malen getoerd.  In 2007 waren ze te horen in de Doelen in Rotterdam. Met de onlangs uitgebrachte CD en DVD Christ Church Cathedral lijkt Clannad bezig met een comeback. In januari waren ze te horen in de Oosterpoort te Groningen, zo ook bij een aantal concerten in andere steden op het Europese vasteland en momenteel toeren ze door Engeland.

Christ Church Cathedral is een live registratie van het concert op 29 januari 2011, in de gelijknamige kathedraal in Dublin. Een mooi decor voor de ingetogen en soms dromerige muziek van Clannad. De muziek blijft betoveren, passend bij de sfeer van Ierland. Het land van kabouters, mist en motregen. Aan het concert werkte naast enkele gastmusici ook het koor Anúna mee, wat zorgt voor mooie samenzang. Het is de bekende sound zoals we die van Clannad kennen, oude Ierse songs in een modern jasje, aangevuld met nummers geschreven door de muzikale familie. Vocaal is de band erg sterk met meerstemmige – ook a capella- stukken. Het concert laat een goed gevulde doorsnede van het gehele oeuvre van de band horen. Van de traditionele nummers als Thios Chois Na Tra Domh, Crann Ull tot en met het wat meer gedurfd uitgevoerde Nil Se Ina La. Hierin kun je een jazzrock achtige dwarsfluitsolo ontdekken van Pól Brennan, die als multi-instrumentalist een basis vormt in de band. De hits Theme from Harry’s Game en In a Lifetime ontbreken uiteraard niet op het album. Het laatste nummer jammer genoeg niet uitgevoerd met Bono, maar met de Ierse singer songwriter Brian Kennedy.

Vaak is muziek meer dan luisteren alleen. Daarom is de DVD een mooie aanvulling doordat je Clannad live ziet spelen tegen de achtergrond van het sfeervolle en passende decor van de kathedraal van Dublin.  Ontroerend is het nummer Down by The Sally Gardens, een gedicht van W.B. Yeats op een traditionele melodie. Het wordt opgedragen aan ‘mom and dad’ Brennan, die aanwezig zijn en zichtbaar genieten vanuit het publiek.

Wel jammer is dat de band zich niet echt verder ontwikkeld lijkt te hebben. Er is geen vernieuwing met elementen uit de hedendaagse muziek of een echt andere sound. Voor de liefhebbers van Ierse volksmuziek en Clannad is het zeker een musthave. Mooi om het gehele oeuvre live opgenomen op DVD te hebben! 1. Thíos Cois na Trá Domh
 2. dTigeas a Damhsa?
 3. Crann Úll
 4. Na Buachaillí Álainn
 5. Eleanor Plunkett
 6. Mháire Bhruineall
 7. Buachaill Ón Éirne
 8. Newgrange
 9. Éirigh 's Cuir Ort do Chuid Éadaigh
 10. Mhorag 's na Horo Gheallaidh
 11. Robin Of Sherwood
 12. Caisleán Óir
 13. In A Lifetime
 14. The Last Of The Mohicans: I Will Find You
 15. Theme From Harry's Game
 16. Dúlamán
 17. Down By The Salley Gardens
 18. Níl Sé Ina Lá
 19. Teidhir Abhaile Riú