×

Recensie

Alternative

28 oktober 2019

Cigarettes After Sex

Cry

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Partisan Records

Cry Cigarettes After Sex Alternative 3.5 Cigarettes After Sex – Cry Written in Music https://writteninmusic.com

Voor de afwisseling hebben we bij de Texanen van Cigarettes After Sex eens niet te maken met een melancholische act waarbij de zanger klinkt alsof hij jaren lang werkzaam bij de plaatselijke uitvaartmaatschappij is geweest. Het is allemaal niet zo zwaar en deprimerend. In zanger Greg Gonzalez gaat een romanticus schuil, die op poëtische wijze met zijn bijna vrouwelijke stemgeluid afdwingt om je in alle rust mee te laten slepen. Niet zozeer in weemoed en wanhoop, maar juist meer richting begeerte en hartstocht.

Na hun debuut dat dezelfde naam als de band draagt, verschijnt twee jaar later deze opvolger. De verwachtingen zijn terecht hoog gespannen. Cry is sprookjesachtig, het verlangen naar het ultieme samenzijn staat centraal. Een ideale wereld met een ongelofelijk hoog geluk saldo. Dromen die niet waar te maken zijn. Dit besef wordt vol liefde en met onschuldige tederheid in nummers met een groot inlevingsvermogen bezongen. De teksten zijn directer en confronterend, maar verwoorden wijselijk het puberende liefdesverdriet, alleen dan op een volwassen wijze. Publiekelijk worden iemands seksuele verlangens en geheimen onthuld. Pluche roze handboeien en een spanking zweepje verpakt in toegankelijk bol.com cadeaupapier.

Het is niet zweverig genoeg om onder de noemer dreampop te plaatsen, en te opbeurend om zich bij de postpunk te groeperen. Het galmende gitaarspel van Greg Gonzalez is hemels, al bezit keyboardspeler Josh Marcus die de sleutel van de paradijspoort. Hij voegt net die extra touch toe, waardoor het met warmte en inspiratie binnenkomt. Het knellende struikelblok blijft echter de zang van Gonzalez. Eigenlijk benaderd hij elke track met dezelfde monotone risicoloze eenzijdigheid. Als je een groot liefhebber van zijn stem bent, dan kan het niet meer stuk. In alle andere gevallen roept het een soort van vermoeiende saaiheid op.

En dan is het lastig te beoordelen. Muzikaal gezien staat het als een huis, gevoelsmatig wil het door de stem amper imponeren. Ergens wringt het ook weer, trekt de vocalist je in zijn verhaal mee. Ik betrap mij er op dat hij juist zijn triestheid met gemeende overtuiging brengt. Het is niet gespeeld, de vullende leegte hoor je daadwerkelijk terug. Het roept geen gewraakte boosheid op, maar eerder een beeld van iemand die gedesillusioneerd en vol vragen eenzaam in het leven staat. Hoe knap is het dan om zijn persoonlijke lyrics zo aan de man te brengen, want stiekem herkent iedereen zich hier wel in.  1. Don’t Let Me Go
  2. Kiss It Off Me
  3. Heavenly
  4. You’re the Only Good Thing in My Life
  5. Touch
  6. Hentai
  7. Cry
  8. Falling in Love
  9. Pure