×

Recensie

Alternative

28 oktober 2019

Cigarettes After Sex

Cry

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Partisan Records

Cry Cigarettes After Sex Alternative 3.5 Cigarettes After Sex – Cry Written in Music https://writteninmusic.com

Voor de afwisseling hebben we bij de Texanen van Cigarettes After Sex eens niet te maken met een melancholische act waarbij de zanger klinkt alsof hij jaren lang werkzaam is geweest bij de plaatselijke uitvaartmaatschappij. Het is allemaal niet zo zwaar en deprimerend. In zanger Greg Gonzalez gaat een romanticus schuil, die op poëtische wijze met zijn naar de vrouwelijkheid neigend stemgeluid afdwingt om je in alle rust mee te laten slepen. Niet zozeer in weemoed en wanhoop, maar juist meer richting begeerte en hartstocht.

Na hun debuut dat dezelfde naam als de band draagt, verschijnt twee jaar later hun opvolger. De verwachtingen zijn hoog, omdat ze direct al de nodige indruk weten op te wekken. Cry is sprookjesachtig, het verlangen naar het ultieme samenzijn staat centraal. Een ideale wereld gevuld met een ongelofelijk hoog geluk saldo. Dromen die niet waar te maken zijn. Dit besef wordt vol liefde en met onschuldige tederheid bezongen in nummers met een groot inlevingsvermogen. De teksten zijn net wat meer confronterend en directer, maar verwoorden wijselijk het puberende liefdesverdriet, alleen dan op een volwassen manier. Publiekelijk worden iemands seksuele verlangens en geheimen onthuld. Pluche roze handboeien en een spanking zweepje verpakt in toegankelijk bol.com cadeaupapier.

Het is niet dromerig genoeg om onder de noemer dreampop te plaatsen, en te opbeurend om zich bij de postpunk te groeperen. Het galmende gitaarspel van Greg Gonzalez is hemels, al is het keyboardspeler Josh Marcus die de sleutel van de paradijspoort bezit. Hij weet net dat extra toe te voegen, waardoor het met warmte en inspiratie binnen komt. Het knellende struikelblok blijft echter de zang van Gonzalez. Eigenlijk wil hij elke track met dezelfde monotone eenzijdigheid risicoloos benaderen. Als je een groot liefhebber bent van zijn stem, dan kan het niet meer stuk. In alle andere gevallen roept het een soort van vermoeiende saaiheid op.

En dan is het lastig te beoordelen. Muzikaal gezien staat het als een huis, gevoelsmatig wil het door de stem niet imponeren. Ergens wringt het ook weer, weet de vocalist je mee te trekken in zijn verhaal. Ik betrap mij er op dat juist zijn triestheid met gemeende overtuiging gebracht wordt. Het is niet gespeeld, de vullende leegte is daadwerkelijk terug te horen. Het roept geen gewraakte boosheid op, maar eerder een beeld van iemand die gedesillusioneerd en vol vragen eenzaam in het leven staat. Hoe knap is het dan om zijn persoonlijke lyrics zo aan de man te brengen, want stiekem herkent iedereen zich hier wel in.  1. Don’t Let Me Go
  2. Kiss It Off Me
  3. Heavenly
  4. You’re the Only Good Thing in My Life
  5. Touch
  6. Hentai
  7. Cry
  8. Falling in Love
  9. Pure