×

Recensie

Pop

01 januari 2020

Ciao Lucifer

Are We Even Growing Up?

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht in eigen beheer

Are We Even Growing Up? Ciao Lucifer Pop 3.5 Ciao Lucifer – Are We Even Growing Up? Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijft een mooie jongensdroom. Na een concert in de plaatselijke kroeg verdoofd door het euforische gevoel en een overschot aan alcohol met twee vrienden een collectief verbond afsluiten. Laten we een rockband beginnen. Daarna gaat ieder zijn eigen muzikale weg. Jelte Tuinstra krijgt als Jet Rebel een vrijblijvend abonnement bij De Wereld Draait Door aangeboden, en maakt met wisselend succes het clubcircuit onveilig. Marnix Dorrestein verricht bij grootheid Herman van Veen wat hand en span diensten, om zich daar tot co-producent op te werken. Die waardering zet hij vervolgens om tot een veel gevraagde artiest die collega’s te hulp schiet. Dat hij door critici tevens gewaardeerd wordt, is zichtbaar in een gevulde prijzenkast voor zijn verleende verdiensten in de popscene. De veelzijdige Willem Witgecombineerd zijn geslaagde filmopleiding met de liefde voor muziek en richt zich hierbij ook op grote gewaagde projecten zoals het overrompelende GODCYCLUS, wat uit een boek, film en muziekalbum bestaat.

Tussen de bedrijven door werken Dorrestein en Wits stug aan hun gezamenlijke project Ciao Lucifer door. Zo’n tien jaar lang wordt er aan Are We Even Growing Up? gesleuteld, een plaat die uit twaalf compacte composities bestaat die garant voor de gemiddelde popsonglengte staan. Door hiervoor ruim de tijd te nemen vallen er in de ontdekkingsfase ook veel tracks af. Het doel is om een springerig, jeugdig geheel aan de man te brengen. Om het in eerste instantie alleen aan een selectieve vriendengroep te presenteren, testen ze de aanstekelijkheid van de songs op hun waarde.

Het is goed mogelijk dat die zich net wat minder kritisch opstellen. Door als duo aan de slag te gaan kan je veel persoonlijke ideeën kwijt, maar ben je ook weer in de presentatie beperkt. Het is de kunst om dit gemis in overredingskracht om te zetten. Een lastige opgave waar Ciao Lucifer grotendeels in slaagt. Het zijn echter geen White Stripes die met hun rammelende lo-fi sound met enkel gitaar en drums indruk maken. Ondanks dezelfde basisinstrumenten blijft het hoorbaar een koppel uit De Lage Landen, en daar is niks mis mee.

Met Anywhere leggen ze gelijk de lat erg hoog. Een aanstekelijk gitaartje wat door de stuwende drums een heerlijke gelikte funksound meekrijgt. Het is een relaxt slacker zomerdeuntje, welke de weg naar het collectieve geheugen gemakkelijk weet vast te houden. Zo’n aangename song, die je bij de eerste tonen van een volgende luisterbeurt gelijk weer terughaalt. Die aandacht roepen ze niet de gehele tijd op, al zit er genoeg aangenaams tussen om van te genieten.

Zo koppelen ze bij Why Would I? de stoffige woestijn stonersound aan stampende retro seventies glamrock. Het contrast is te groot om dit in het dromerige Any Blink Now te vervolgen. Gelukkig is daar met de vette zuigende Pay Back What You Owe een geweldige dansbare afsluiter die onverwachts in het dynamische eindstuk ook nog helemaal los gaat.

Het ritmische gitaarspel van Marnix Dorrestein zoekt de aansluiting bij het slagvaardige drumwerk van Willem Wits op, en meestal vinden ze elkaar dan ook treffend. Al remmen ze op andere momenten elkander juist af, maar die zijn er gelukkig in de minderheid. Ciao Lucifer heeft de charme van een geslaagd voorprogramma, maar dan wel eentje waarvan je na afloop van het optreden een door de jongens zelf persoonlijk gesigneerde plaat aanschaft. Want die goede indruk laten ze wel achter, ze verdienen publieke waardering.

Heel netjes dat ze het opnameproces, de promotie en de distributie allemaal in eigen beheer doen. Door deze Do It Yourself houding laten ze zien dat het voor beginnende bands genoeg mogelijkheden biedt, en dat deze zeker in de beginfase geen grote maatschappij nodig hebben. Lekker heen klooien, daar leer je het meeste van, en je loopt minder het risico om vervolgens in de loze beloftes en kleine lettertjes te trappen. Ik hou hier van! 1. Anywhere
 2. Make Me Beg
 3. Too Fast!
 4. Born in ‘23
 5. Why Would I?
 6. Any Blink Now
 7. In While I Out
 8. 7 Little Words
 9. Coulda Woulda Shoulda
 10. Chance
 11. Replace You
 12. Pay Back What You Owe