×

Recensie

Pop

07 juni 2018

Chvrches

Love Is Dead

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Goodbye Records

Love Is Dead Chvrches Pop 3 Chvrches – Love Is Dead Written in Music https://writteninmusic.com

Het derde album van het Schotse Chvrches is niet de gedurfde sprong in het diepe geworden waar velen wellicht op gehoopt hadden. Love Is Dead is eigenlijk gewoon een bombastische popplaat met EDM-uitspattingen die het trio ammunitie geeft voor de festivals, ook al zijn de teksten van Lauren Mayberry verre van vrolijk. De albumtitel is wat dat betreft natuurlijk veelzeggend.

Opener Graffiti is direct al een grootse song die echter poppy genoeg blijft om te pakken. Een meeslepende track over aflopende liefde. Vakkundig opgebouwd, impact gegarandeerd. Get Out is vergelijkbaar en combineert cybergothic sferen met epische pop en meezingrefreinen. Nog pakkender dan Graffiti en een logische en terechte single.

Hoewel Love Is Dead dus vol effectbejag opent met bombastische pop volgens het hitreceptenboek, valt niet te ontkennen dat deze twee songs op hun manier wel overtuigen. Dat geldt minder voor het merendeel van de andere songs op Love Is Dead: Mayberry’s voordracht is weliswaar integer, de songs als geheel maken toch een wat dunne en weinig doorwrochte indruk, het muzikale en tekstuele geweld ten spijt. Een song als Miracle heeft zeker hitpotentie maar het melodrama en de grootste gebaren (‘We’re looking for angels in the darkest of skies’) kennen bijna geen grenzen. Never Say Die is een kathedraal van een track met dikke EDM-inslagen, een opvallende tweede stem en een groots refrein: ‘Never, never, never, ever / never, ever, ever say die’.

Gelukkig is er ook ruimte voor rustiger werk: die andere single My Enemy, bijvoorbeeld. Hier gaat Mayberry in gesprek met Matt Berninger van The National. Het levert een aardige, eigentijdse song op maar we horen Berninger beduidend liever in de context van zijn eigen band. Aan de andere kant schroeft Chvrches het tempo een aantal malen ook op, hiermee zichzelf dwingend de muziek wat lichter te houden. Een song als Graves, hoewel niet bijzonder, is dan ook zeker welkom. Net als het wat verbitterde, sterkere Forever. En de relatief subtiele, elektronische new wave van God’s Plan, gezongen door Martin Doherty, is een van de hoogtepunten. Was Chvrches maar wat vaker die weg ingeslagen.

Maar eerlijk is eerlijk, dit soort songs heeft minder stootkracht en een hoger skip-risico. Het is immers niet de stijl waar Chvrches naam mee heeft gemaakt. De band, samen met producer Greg Kurstin (bekend van Adele), kiest op Love Is Dead eerst nog even voor het grote gebaar in een onontkoombaar bombastisch popjasje. Je kunt je alleen niet aan de indruk onttrekken dat de band meer toekomst zal hebben met een volwassener en alternatiever geluid. 1. Graffiti
 2. Get Out
 3. Deliverance
 4. My Enemy
 5. Forever
 6. Never Say Die
 7. Miracle
 8. Graves
 9. Heaven / Hell
 10. God's Plan
 11. Really Gone
 12. II
 13. Wonderland