×

Recensie

Roots

07 juni 2017

Chuck Berry

Chuck

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Dualtone

Chuck Chuck Berry Roots 3.5 Chuck Berry – Chuck Written in Music https://writteninmusic.com

Merkwaardig, om dit laatste album te beluisteren van een van de absolute grondleggers van de hedendaagse pop- en rockmuziek, maar wiens belangrijkste en baanbrekende werk al zeker 60 jaar oud is. Om Chuck Berry, die op 18 maart 2017 overleed op 90-jarige leeftijd, kan geen enkele blues- of rockgitarist heen. Hij beïnvloedde de The Beatles, The Rolling Stones, AC/DC en vele andere bands. De Stones hadden misschien niet eens bestaan zonder hem.

Berry was geen makkelijke man, zo zal ook zijn grootste fan Keith Richards kunnen beamen. Zie de muziekfilm Hail Hail Rock ’n Roll uit 1986. Een narrige, wantrouwende man en erg op de penning bovendien. Zijn luchtige teksten en swingende muziek stonden in sterk contrast met zijn persoonlijkheid.

Kwam hij naar Europa, dan liet hij zich begeleiden door lokale bands en die waren soms goed, soms slecht. Berry zat verschillende malen in de bak wegens verschillende vergrijpen en kwam in het nieuws door affaires met jonge vrouwen die net iets te jong waren en belastingperikelen. Klinkt als rock ’n roll dus.

Zijn Maybellene wordt wel beschouwd als een van de eerste rock ’n roll-nummers ooit. Buiten kijf staat ‘s mans enorme talent als songschrijver (Johnny B. Goode, To Much Monkey Business, Roll Over Beethoven, Carol, Little Queeny, Brown Eyed Handsome Man, School days, Come On), tekstdichter, performer en gitarist. Hij voelde de tijdgeest perfect aan. Onder invloed van T-Bone Walker ontwikkelde hij een op up tempo rhythm ’n blues gestoelde gitaarstijl die eenvoudig klinkt, maar probeer zijn timing maar eens te kopiëren. Als je oude filmpjes bekijkt snap je waar Berry zijn bijnaam ‘Crazy Legs’ vandaan had. Ook de befaamde ‘duckwalk’ was van hem afkomstig.

Hij hield niet alleen van blues, maar ook van country en jazz a la Nat King Cole. Die invloeden zijn terug te horen in zijn onsterfelijke en enorme repertoire. Berry’s originele pianist Johnny Johnson –reeds overleden in 2005- was overigens ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van zijn stijl en sound.

Dit album is/was zijn eerste reguliere plaat sinds 1979, maar een deel van de opnamen stamt al uit de jaren tachtig. Berry stopte in 2014 met optreden. Hij wordt bijgestaan door jonge honden als Tom Morello (Rage Against the Machine), Charles Berry Jr., Charles Berry III en Gary Clark Jr. ook zijn dochter Ingrid is te horen op vocalen en bluesharp.

De meeste songs klinken als doorslagjes van zijn grote krakers. Zijn grootste klassiekers schreef hij immers al bijna 60 jaar geleden. Sommige nummers zijn wat zoetig en oubollig (3/4 Time, Darlin’), maar een langzaam, verhalend nummer als Dutchman zou weer niet misstaan op het repertoire van een hedendaagse bluesband. Berry bleef z’n leven lang een verhalenverteller. Het loom swingende She Still Loves You is ook leuk.

Eerlijk is eerlijk, op hogere leeftijd klinkt zijn gitaarspel wat roestig, fragiel en niet altijd zuiver. Als de jonge honden erin komen met hun felle, lekker rauw vervormende gitaarklanken zorgt dat best wel voor een contrast. Pianist Robert Lohr laat zijn partijen lekker swingen à la grootmeester Johnny Johnson.

Op de omslag van het album staat Chuck Berry zoals we hem zullen herinneren. De binnenhoesfoto’s tonen een breekbare, bejaarde man man. Veruit de meesten van zijn muzikale generatiegenoten waren allang dood. Dat Berry nog 90 jaar oud is geworden is ook in dat opzicht heel wat.

Als geheel klinkt dit album wat rommelig en weinig samenhangend, maar gezien de ontstaansgeschiedenis lijkt dat logisch. Wie Chuck Berry nog eens op volle kracht wil horen, kan beter kiezen voor ouder werk. Maar door de warme sound, nieuwe songs en de rijkelijke aanwezigheid van zijn muzikale kroost en andere jonge talenten, is de plaat het beluisteren meer dan waard.  1. Wonderful Woman
  2. Big Boys
  3. You Go To My Head
  4. 3/4 Time (Enchiladas)
  5. Darlin'
  6. Lady B. Goode
  7. She Still Loves You
  8. Jamaica Moon
  9. Dutchman
  10. Eyes Of Man