×

Recensie

Pop

02 februari 2014

Chrysta Bell

This Train

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: La Rose Noire

This Train Chrysta Bell Pop 4 Chrysta Bell – This Train Written in Music https://writteninmusic.com

De reden dat dit uit 2011 stammende album nu weer (opnieuw?) wordt uitgebracht is al even mysterieus als de persoon die helemaal lyrisch over haar is en die deze op zijn minst bijzondere verschijning onder zijn hoede heeft genomen: David Lynch.

Lynch merkte haar op, produceerde en speelde mee op This Train, het tweede album van de uit San Antonio, Texas afkomstige Chrysta Bell. En die support maakt dus wel het verschil als het gaat om de trekken van de aandacht. Kortom, goed voor de marketing.

Het volstrekt onnavolgbare en ultralange Inland Empire uit 2006 was het laatste wapenfeit van David Lynch op het witte scherm. De jaren daarna is hij vooral in de weer geweest met experimenten op Internet en met het maken van muziek. Vorig jaar verscheen Lynch’ tweede volwaardige album The Big Dream en eerder stak hij dus veel tijd in This Train van Chrysta Bell.

Dat Lynch een stevige vinger in de pap had op dit album wordt al meteen duidelijk wanneer de eerste seconden van het titelnummer This Train uit de speakers komen: traag, donker, geheimzinnig en unheimisch zijn de eerste associaties die het titelnummer oproepen. Wie wel eens een film van David Lynch heeft gezien en daarbij heeft gelet op de muziek die de veelal surrealistische beelden en onnavolgbare plots ondersteunden, zal meteen de sfeer herkennen, die het hele album blijft aanhouden. Een mystieke combinatie van blues, countrynoir en croonerdarkstyle, kortom niet meteen een album om bijvoorbeeld vrolijk de lente in te luiden.

Het tempo blijft traag en Chrysta fluistert, croont en trekt vaak aan de woorden en praat ze ze meer dan dat ze ze zingt. De muziek is vergelijkbaar met wat Lynch op de soundtracks van bijvoorbeeld Mulholland Drive al presenteerde, maar ook verwijzingen heeft naar zijn solo-albums.

Hits zal This Train niet opleveren, maar wie de moeite neemt om het album in zijn geheel te beluisteren zal op een bepaald moment gegrepen worden door de ongrijpbare muziek en de nog ongrijpbaardere vertolkster van de 11 nummers die op This Train zijn te vinden. En alhoewel het erop lijkt dat alles maar wat anoniem voortkabbelt, is This Train toch een album dat dwingend de aandacht opeist. Ook al omdat er bijna geen vergelijkingsmateriaal is.

Chrysta Bell is een typische David Lynch vrouw annex exponent: aantrekkelijk, afstandelijk, mysterieus, maar vooral onaantastbaar en onbereikbaar. In combinatie met de muziek die haar aparte manier van zingen begeleidt is This Train een behoorlijk excentriek album. Vreemd is dat natuurlijk niet. En dat terwijl de muziek echter wel redelijk vreemd is. En is This Train Een vreemd album van een even vreemde zangeres. Daarom fascineert This Train misschien daarom ook wel zo.

Tracklisting This Train:

 1. This Train
 2. Right Down To You
 3. I Die
 4. Swing With Me
 5. Angel Star
 6. Friday Night Fly
 7. Down By Babylon
 8. Real Love
 9. Bird Of Flames
 10. Polish Poem
 11. The Truth Is 1. This Train
 2. Right Down To You
 3. I Die
 4. Swing With Me
 5. Angel Star
 6. Friday Night Fly
 7. Down By Babylon
 8. Real Love
 9. Bird Of Flames
 10. Polish Poem
 11. The Truth Is
 12. All The Things