×

Recensie

Electronic

22 april 2020

Christopher Sky

What it is, it isn't

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Aagoo Records

What it is, it isn't Christopher Sky Electronic 3 Christopher Sky – What it is, it isn’t Written in Music https://writteninmusic.com

Nog maar een schamele twee jaar geleden wist multi instrumentalist Christopher Sky ons te verrassen met Vastness. Een zware ambient plaat gevuld met duistere Postpunk invloeden, waarmee hij zich door middel van instrumentale sfeerschetsen door de donkere schaduwkant van metropool Los Angeles heen loost. De afwisseling zit hem voornamelijk in de lullaby achtige passages, die met de vredige geruststellende gedeeltes voor een gelijkwaardig stabiel evenwicht zorgen.

What it is, it isn’t is veel luchtiger van toon. Nog steeds zijn overduidelijk de invloeden uit de jaren tachtig hoorbaar, al is er nu voor een meer op de hippe New Wave gerichte aanpak gekozen. Was Vastness nog duidelijk een schemerige avondplaat, What it is, it isn’t is een adoratie voor het daglicht. Het zwarte deprimerende van de gothic movement is vervaagd en overruled door felle neonkleuren van de flamboyante tegenpolen die juist durven te schitteren. Heel veel retro keyboards dus, en nog meer ingeblikte goedkope gelukzaligheid. Ondanks de indrukwekkende zware afsluitende levensperiode wordt er vooral vooruit gekeken. Hoop is hierbij het sleutelwoord.

De opnametechnieken van een ouderwetse vintage Akai 1810D reel-to-reel tapemachine worden hergebruikt om dichter bij zijn ouders platenkast te komen, die bevolkt worden door flitsende synthpop bands en vooruitstrevende Krautrock acts. De swingende vrolijke beats in Monochrome overstemmen de dromerige landelijke treurnis. Soms gaat hij in zijn experimenteerdrift net een stapje te ver, de diepe pulserende basloops worden dan overschreeuwd door een vervelend hoog ijl klankbord, wat bij From The Start absoluut niet in het voordeel werkt.

Over het algemeen weet hij genoeg diepgang toe te voegen. Oosters opgewekt speelsheid in In a Hallway en de achterhaalde futuristische spanningsvelden van Knight of Cups doorbreken de strakke geprogrammeerde ritmes. Door fragmentarisch gebruik te maken van laagjes triphop en licht industriële schokeffecten blijft er genoeg te ontdekken. Echt gefreakt wordt er eventjes halverwege New Age. Klanken overspoelen elkaar als veranderende weersomstandigheden in het filmische Under The Waves met de climax in de regenbui van afsluiter Travelers Theme, en geven het een prettig muzikaal briesje mee.

Toch breekt het gebrek aan grimmigheid, waarmee hij zichzelf op het debuut zo goed mee onderscheidde, uiteindelijk op. Het versoepelt tot warenhuismuziek welke de shoppende bezoekers een feel good gevoel meegeeft. Iets meer diepgang heeft zeker een meerwaarde. Christopher Sky schotelt een veilige beleveniswereld voor waarmee de luisteraar versmelt in de sleur van de dag.  1. Monochrome
  2. From The Start
  3. New Age
  4. In a Hallway
  5. CZ97
  6. Under The Waves
  7. Knight of Cups
  8. Months Ago
  9. Slowly
  10. Travelers Theme