×

Recensie

Electronic

22 april 2020

Christopher Sky

What it is, it isn't

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Aagoo Records

What it is, it isn't Christopher Sky Electronic 3 Christopher Sky – What it is, it isn’t Written in Music https://writteninmusic.com

Amper een schamele twee jaar geleden verrast multi instrumentalist Christopher Sky met Vastness. Een zwaar ambient werkstuk gevuld met duistere Postpunk invloeden, waarmee hij zich door middel van instrumentale sfeerschetsen door de donkere schaduwkant van metropool Los Angeles heenloost. De afwisseling zit hem voornamelijk in de lullaby passages, die met de vredige geruststellende gedeeltes voor een gelijkwaardig stabiel evenwicht zorgen.

What it is, it isn’t is veel luchtiger van toon. Nog steeds zijn overduidelijk de invloeden uit de jaren tachtig hoorbaar, al kiest hij nu voor een meer op de hippe New Wave gerichte aanpak. Is Vastness nog duidelijk een schemerige avondplaat, What it is, it isn’t is een adoratie voor het daglicht. Het zwarte deprimerende van de gothic movement is vervaagd en door felle neonkleuren van de flamboyante tegenpolen overruled die juist fel schitteren. Heel veel retro keyboards dus, en nog meer ingeblikte goedkope gelukzaligheid. Ondanks de indrukwekkende zware afsluitende levensperiode wordt er vooral vooruit gekeken. Hoop is hierbij het sleutelwoord.

De opnametechnieken van een ouderwetse vintage Akai 1810D reel-to-reel tapemachine worden hergebruikt om dichter bij zijn ouders platenkast te komen, die door flitsende synthpop bands en vooruitstrevende Krautrock acts bevolkt wordt. De swingende vrolijke Monochrome beats overstemmen de dromerige landelijke treurnis. Soms gaat hij in zijn experimenteerdrift net een stapje te ver, de diepe pulserende basloops worden dan door een vervelend hoog ijl klankbord overschreeuwd, wat bij From The Start absoluut niet in het voordeel werkt.

Over het algemeen voegt hij genoeg diepgang toe. Oosters opgewekte In a Hallway speelsheid en achterhaalde futuristische Knight of Cups spanningsvelden doorbreken de strakke geprogrammeerde ritmes. Door fragmentarisch van laagjes triphop en licht industriële schokeffecten gebruik te maken, blijft er genoeg te ontdekken. Echt gefreakt wordt er in New Age. Klanken overspoelen elkaar als veranderende weersomstandigheden in het filmische Under The Waves met de climax in de regenbui van afsluiter Travelers Theme, en geven het een prettig muzikaal briesje mee.

Toch breekt het gebrek aan grimmigheid, waarmee hij zichzelf op het debuut zo treffrnd mee onderscheidt, uiteindelijk op. Het versoepelen tot warenhuismuziek welke de shoppende bezoekers een feel good gevoel meegeeft. Iets meer diepgang heeft zeker een meerwaarde. Christopher Sky schotelt een veilige beleveniswereld voor waarmee de luisteraar onzichtbaar in de sleur van de dag versmelt.  1. Monochrome
  2. From The Start
  3. New Age
  4. In a Hallway
  5. CZ97
  6. Under The Waves
  7. Knight of Cups
  8. Months Ago
  9. Slowly
  10. Travelers Theme