×

Recensie

Pop

16 juni 2020

Christian Lee Hutson

Beginners

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Anti

Beginners Christian Lee Hutson Pop 4.5 Christian Lee Hutson – Beginners Written in Music https://writteninmusic.com

Een veelbelovende singer-songwriter kon de uit Los Angeles afkomstige Christian Lee Hutson op basis van zijn debuutalbum Yeh Okay, I Know uit 2014 zeker genoemd worden. Verrassend genoeg duurde het vervolgens zes jaar om met een opvolger te komen. Maar nu Beginners er is wordt alleen maar duidelijker dat die zes jaar optimaal benut zijn. De naar America neigende sound van zijn eerste album is gegroeid naar meer alternative popsongs die met een mooie emotionele ladingen gelijk beklijven.

In de jaren na Yeh Okay, I Know leerde hij in de kring van jonge muzikanten ook de veelbelovende Phoebe Bridgers kennen, ze werden dikke vrienden. Toen zij na het grote succes van haar debuut Stranger In The Alps (2018) aan het Better Oblivian Cummunity Center project met Conor Oberst begon vroeg ze hem om twee songs aan te leveren. Ook voor haar band BoyGenius met Julien Baker en Lucy Dacus leverde hij voor hun eerste EP een song aan.

Vervolgens lag het in de lijn van verwachtingen dat ze samen bleven werken. Zij bood aan zijn nieuwe album te produceren, iets wat ze nog niet eerder gedaan had maar wat ze wel aandurfde na volop meegekeken te hebben met de grote Tony Berg tijdens haar twee eigen albums. Ze nam ook nog wat duetvocalen voor haar rekening. Bright Eyes’ Conor Oberst, overtuigd van het grote talent van Hutson, kwam langs bij de opnamen en zong ook mee.

Natuurlijk werkt het mee dat zijn nieuwe album geproduceerd is door Bridgers en dat zij door haar plots ontstane roem vanwege haar eerste album Stranger in the Alps nu alle ogen op zich gericht heeft nu haar tweede album Punisher op het punt van uitkomen staat. Maar laten we dat vooral niet laten afleiden van de songs die Hutson op Beginners laat horen.

De opzet van het album is puur en eerlijk. De basis van de songs is de akoestische gitaar en de warme, melancholiek stem van Hutson. Andere instrumenten zijn spaarzaam en steeds net zo slim geplaatst als Bridgers op haar eersteling had (en ook weer op haar tweede). Alles draait in eerste instantie op Beginners om de kracht van de teksten en melodische opbouw van de songs.

En die teksten zijn zeer persoonlijk. Zowel puttend uit eigen ervaringen, onzekerheden als sociale observaties, weet Hutson met zijn verhalen steeds weer volop de aandacht te pakken en te ontroeren. Immer verpakt in pakkende zanglijnen en mooie gitaarstructuren. Merendeels ingetogen.

Beginners is een prachtig album vol rijpe songs. Songs ook die precies de juiste (sobere) instrumentatie krijgen dan weer gloedvolle strijkarrangementen verzorgd door trompettist/toetsenman Nate Walcott. De productie van Bridgers is puur en warm. In alles staat de voordracht en het mooie gitaarspel van Hutson centraal en zijn de andere instrumenten en de strijkers het fijne extra wat de songs alleen nog maar mooier maakt. Eigenlijk dus zoals ze haar eigen albums klinken.

Twee handenvol prachtsongs op een wel heel erg goed album, wat willen we nog meer? Zeker niet nog eens zes jaar wachten op een vervolg. Van dit soort tijdloze songs willen we veel, heel veel meer. Voor nu kunnen we wel even voort met prachtsongs als Talk, Lose This Number, het bloedmooie Northsiders, Unforgiveable, Twin Soul, Get The Old Band Back Together, Keep You Down (met prachtige duetvocalen van Sharon Silva) en de formidabele albumafsluiter Single For The Summer. Nou ja, eigenlijk gewoonweg met alle tien songs op het album.

Beginners van Christian Lee Hutson is een album om optimaal te koesteren, zo mooi.  1. Atheist
  2. Talk
  3. Lose This Number
  4. Unforgiveable
  5. Northsiders
  6. Twin Soul
  7. Seven Lakes
  8. Get The Old Band Back Together
  9. Keep You Down
  10. Single For The Summer