Christian Kjellvander
The Rough And Rynge
Rough And The Rynge is een album dat je al zou kunnen kennen. In het buitenland was het namelijk al vanaf november 2010 te koop. Sonic Rendezvous zorgt er nu voor, dat je het vanaf 11 februari ook gewoon in Nederland kunt aanschaffen. Zoals het hoort, het is namelijk een prachtig album!
De man achter het album is dus Christian Kjellvander, een Zweedse singer-songwriter die ook een tijd in de VS woonde. Inmiddels woont hij weer in (het zuiden van) Zweden. Na in het bandje Loosegoats te hebben gespeeld en het album The Painted Trees of Ghostwood te hebben opgenomen met zijn broertje Gustaf, ging hij in 2002 verder als soloartiest. Rough And The Rynge is ‘pas’ zijn vierde studioalbum na debuut Songs From A Two-Room Chapel (uit 2002), Faya (uit 2005) en I Saw Her From Here/I Saw Here From Her (uit 2007). Je zou dus best mogen stellen dat Kjellvander niet erg productief is.
Misschien komt dat wel, omdat hij veel en graag op pad is: als muzikant reisde hij de wereld af om overal maar te kunnen spelen, van de meest obscure kleine ruimtes tot op daken van flats tot in de meest luxe zalen. Hierbij lijkt hij slechts één missie te hebben: zijn muziek laten horen aan iedereen die het wil horen. Zelf zegt hij hierover “It’s the only thing, besides family and friends, worth living for. And a good song can be done anywhere, anyhow.” Een instelling waarin WiM zich natuurlijk volledig kan vinden!
Voor dit nieuwe album leefde Kjellvander een tijdje teruggetrokken in een huis ergens op het platteland. De nummers werden daarna, met band, live opgenomen. Dat gebeurde in vijf dagen tijd, in Rynge Castle. Dat klinkt zeer prestigieus, maar in feite is dit niets meer dan een schuur bij een huis, ergens in een plattelandsdorp. Zie daar: geschreven in de rough, opgenomen in de Rynge.
Het zijn tien nummers. Wat die vooral brengen is een erg melancholische sfeer. Dat komt door het akoestische, dat komt door de instrumentkeuze en sfeergeluiden en dat komt zeker ook door Kjellvanders bijzondere stem: donker, indringend, met een bijna structurele countrysnik erin. Mooi is ook de samenzang met zijn vrouw op het prachtige Oregon Coast, een titel die eigenlijk al een goede omschrijving geeft van hoe de muziek klinkt. Nomen est omen, zo zou je kunnen zeggen. Nog even over die snik, sowieso zijn heel duidelijk americana-invloeden te horen, op nummers als Bad Hurtn en Slow Walk In The Country en Gardner River. Toch is het meer dan alleen americana, duidelijk zijn ook folkinvloeden te horen. En invloeden die doen denken aan de meer traditionele singer-songwriters. Én wat je ook hoort, door het spelen met geluiden, is dat Kjellvander is beïnvloed door Velvet Underground. Oftewel, veel invloeden, maar toch een eigen geluid!
De muziek op The Rough And Rynge komt misschien wel het beste tot zijn recht als je zelf ook ergens in een verlaten schuur zit, diep in de Zweedse bossen, je leven overpeinzend. Vanuit die situatie had het album zo 5 sterren kunnen krijgen,vanuit de realiteit van een tussenwoning in Utrecht houden we het toch ‘maar’ op een hele mooie en zeer verdiende 4 sterren-waardering.