Recensie

08 februari 2017

Chris Thile & Brad Mehldau

Chris Thile & Brad Mehldau

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Chris Thile & Brad Mehldau Brad Mehldau Chris Thile & Brad Mehldau Jazz 4.5 Chris Thile & Brad Mehldau – Chris Thile & Brad Mehldau Written in Music https://writteninmusic.com

Het klinkt als een onwaarschijnlijke samenwerking op papier maar op het podium bleek het gelijk een doorslaand succes. De één diep in de jazz, de ander diep in de folk en bluegrass (onder meer in zijn band Nickel Creek); dat kon gewoonweg niet werken. Maar het was vanaf hun allereerste optreden in 2011 al gelijk duidelijk dat de grote liefde voor muziek de samenwerking tussen jazzpianist Brad Mehldau en mandolinespeler/zanger Chris Thile er juist één is die in alle facetten werkt.

Dat beide muzikanten van uitzonderlijke klasse zijn maakt hun debuut sowieso een feest om naar te luisteren. Het album begint met The Old Shade Tree eigenlijk veel te heftig, een absoluut verkeerd gekozen opening, maar herstelt zich gelijk met het daarop volgende instrumentale, door Mehldau geschreven, Tallahassee Junction en al helemaal met het door Thile prachtig gezongen, door Dave Rawlings en Gillian Welch geschreven, Scarlet Town. Daarop is gelijk ook te horen hoe heerlijk door blues doortrokken Mehldau speelt. En wat Thile ook op mandoline laat horen grenst aan het ongelooflijke.

Het daarop volgende I Cover The Waterfront is zowaar nog mooier. Wat zingt Thile hier recht je hart in en wat speelt Mehldau briljant. En hun versie van de Elliot Smith-klassieker Independence Day is al net zo raak, misschien juist ook wel omdat die zo kenmerkende zanglijn van Smith niet door Thile wordt overgenomen. Hij volstaat met prachtig mandolinespel. Met Noise Machine, een compositie van Thile, sluit de eerste plaat indrukwekkend af.

Met The Watcher, opener van de tweede plaat, wordt misschien wel het meest duidelijk hoeveel chemie de mannen samen hebben. Ze spelen allebei volledig hun eigen spel, vanuit hun eigen herkomst, maar spelen daarbij zo briljant in op elkaar dat een super enerverend samenspel ontstaat. Net zo verbluffend trouwens als Daughter of Eve, waarop Thile pas laat in de song de vocalen bijdraagt. Wat een fraai opgebouwde spanning kent deze song. Ook Joni Mitchell’s Marcie krijgt een supermooie bewerking. Thile neemt de vocalen verbluffend goed voor zijn rekening en trekt ze volledig naar zichzelf toe. Dat flikken ze ook met Dylans Don’t Think Twice It’s Alright. Ze geven er een lekker explosieve versie van die volslagen eigen is. Met de Keltische evergreen Tabhair dom do Lámh sluit het album sfeervol af.

Chris Thile & Brad Mehldau hebben een prachtig (dubbel)album gemaakt dat tot het beste uit beider oeuvre gerekend mag worden. Wat op papier een enorme muzikale uitdaging leek blijkt een zeer verfrissende samenwerking en absoluut voor herhaling vatbaar.

Tracklisting Chris Thile & Brad Mehldau:

CD1:

 1. The Old Shade Tree
 2. Tallahassee Junction
 3. Scarlet Town
 4. I Cover the Waterfront
 5. Independence Day
 6. Noise Machine

CD2:

 1. The Watcher
 2. Daughter of Eve
 3. Marcie
 4. Don’t Think Twice It’s Alright
 5. Tabhair dom do Lámh