×

Recensie

Rock

02 oktober 2017

Chris Rea

Road Songs For Lovers

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Jazzee Blue

Road Songs For Lovers Chris Rea Rock 4 Chris Rea – Road Songs For Lovers Written in Music https://writteninmusic.com

Het is de tijd van het jaar weer dat langzaam maar zeker weer gesproken wordt over de Top 2000. Zekerheid daarbij is dat dan Driving Home For Christmas en Josephine van Chris Rea van zich doen spreken. Het zijn twee nummers die laten horen hoe laidback de sympathieke zanger kan klinken, hoe radiogevoelig zijn muziek kan klinken. Ze waren niet slecht voor de herkenbaarheid van Chris, het waren ook duidelijke bronnen van erkenning.

Toen de Brit kwam te kampen met een levensbedreigende ziekte, maakte hij de keuze opnieuw naar zijn wortels te gaan en een album vol bluesinvloeden te maken. Hij bracht een aantal albums uit waarin de blues nadrukkelijk de hoofdrol pakten en waar hij tegelijkertijd ook andere invloeden een plek wist te geven. Zijn albums lieten steeds zien hoe veelzijdig hij als artiest was; niet alleen muzikaal, ook in cinematografisch opzicht werden zijn albums keurig verzorgd. Zo waren er bij zijn project Blue Guitars vier films van een uur en werd zijn voorlaatste album Santo Spirito Blues zelfs ondersteund met twee volledige films.

Chris Rea heeft de wereld dus al lang duidelijk gemaakt dat er meer is dan de houdbaarheid van zijn wereldhits. Gedreven maakt hij zijn muziek en daarbij tourt hij ook nog. Een nieuwe tour start ook nu weer na de release van dit nieuwe album. Twaalf nieuwe nummers aan de start, alhoewel, het nummer Money vonden we ook al op het vorige album, zij het in een heel ander arrangement. Als het album opent, is er meteen dat fraaie gitaarspel van Chris. Een heerlijk slepende bluesrocker waar het gitaarspel mooi combineert met de donkere stem van Chris en de accordeon en blazers die het nummer mooie accenten meegeven.

Heel subtiel opent Nothing Left Behind en ook hier is het weer de mooie combinatie van gitaar en de stem van Chris die je zowat ontwapenen en die je doen dromen over waar de reis van de hoofdpersoon van het nummer naar toe zal gaan. De nummers hebben ook nu iets laidbacks over zich, verwacht geen raggende gitaren, maar de donkerheid van de stem van Chris en vooral het bijzonder smaakvolle gitaarspel maken van het album meer dan achtergrondmuziek.

Waar het titelnummer in zijn tekst bijna cinematografisch is, is de nieuwe versie van Money dat vooral in het arrangement. Mooi zoals de blazers het nummers starten, in alle subtiliteit en hoe er vervolgens een jazzy bluesy sfeer aan gegeven wordt. Natuurlijk, Josephine raakte menigeen, soms ook geheel averechts zodanig dat mensen zich afkeerden van de Britse zanger. En ook dit album kent nummers die alleszins toegankelijk klinken, tegelijkertijd: het blijven liedjes waarin Chris een verhaal vertelt, waarvan je je ook mag afvragen hoe zeer de toegankelijkheid er nu eenmaal is dan wel gezocht is.

Met het zeer fraaie drietal nummers Moving On, The Road Ahead en Last Train voegt Chris mooie nieuwe stukken aan zijn oeuvre toe. Moving On begint spannend, als in een film waarna The Road Ahead open lijkt te liggen tot je moet overstappen op de Last Train; een heerlijk bluesnummer. Het navolgende Angel Of Love heeft dan misschien een zoete uitstraling qua titel, maar ga er eerst maar eens naar luisteren. Het weet je, als je er voor open staat, zeker te pakken.

Had je iets met recenter werk van Chris, heb je iets met de wat eigenzinnigere kant van Dire Straits of van Mark Knopfler, misschien ook wel de soms wat stoïcijnse Van Morrisson, dan is dit een album dat, met zijn mix van blues, zo nu en dan wat jazzinvloeden en vooral de magische stem van de man en zijn gitaar meer dan een potje bij je breken kan. Hoe mooi zijn ook slotnummers Breaking Point en Beautiful! Een album om eens goed voor te gaan zitten, niet omdat je uit bent op vernieuwing, maar omdat je juist eens wilt genieten van een man, zijn stem, zijn gitaar en bijpassende instrumentatie. Nooit te zoet, wel zeer gedegen gemaakt: Brits vakwerk van de heer Rea.

Tracklisting Road Songs For Lovers:

 1. Happy On The Road
 2. Nothing Left Behind
 3. Road Songs For Lovers
 4. Money
 5. Two Lost Souls
 6. Rock My Soul
 7. Moving On
 8. The Road Ahead
 9. Last Train
 10. Angel Of Love
 11. Breaking Point
 12. Beautiful


 1. Happy on the Road
 2. Nothing Left Behind
 3. Road Songs for Lovers
 4. Money
 5. Two Lost Souls
 6. Rock My Soul
 7. Moving On
 8. The Road Ahead
 9. Last Train
 10. Angel of Love
 11. Breaking Point
 12. Beautiful