×

Recensie

Jazz

06 februari 2017

Chris Joris ft. Naima & Yassin Joris

Home And Old Stories

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: W.E.R.F.

Home And Old Stories Chris Joris Chris Joris ft. Naima & Yassin Joris Jazz 4.5 Chris Joris ft. Naima & Yassin Joris – Home And Old Stories Written in Music https://writteninmusic.com

We laten ons maar al te graag verrassen door nieuw materiaal van muzikale veteraan Chris Joris die na het vorige album Marie’s Momentum (2010) en Benkadi (2012) her en der opdook als sideman (o.a. bij Jan De Haas Vibes Quartet en Nu Jazz), maar vooral terugviel op zijn liefde voor het schilderen. Maar de muziekmicrobe kreeg hem gelukkig alsnog te pakken. En zo duikt hier het nieuwe Home And Old Stories op, een album waarop percussionist / multi-instrumentalist Joris, allereerst ondersteund door familie (vocaliste Naima die ook bij Isbells opduikt en gitarist Yassin, die zich graag laaft aan rock, blues, soul en funk) maar ook door muzikale kompanen als Lara Rosseel (bas), Free Desmyter (piano, keys) en Bart Borremans (tenor en soprano sax) misschien wel het album van zijn leven maakt.

Zoals Joris in een recent interview duidelijk maakt, ontstond het project twee jaar geleden uit wat lossere improvisatiesessies met familieleden. Die sessies geraakten naderhand verder uitgewerkt met leden van zijn Experience band die hij halverwege de jaren ’90 oprichtte en met studenten zoals percussionist Christophe ‘El Diablo’ Millet.

Zoals de titel aangeeft is dit album diep geworteld in het thuisfront. Uit het album blijkt vooral dat de Joris clan vergeven is van muzikaal talent. Samen met zijn dochters Naima (wellicht heeft ene John Coltrane daar iets mee te maken), Saskia en zoon Yassin levert multi-instrumentalist Chris een heerlijk gevarieerd album vol Afrikaans getinte jazz en een handvol oude verhalen (waarmee Joris verwijst naar allerhande muzikale geschiedenis, zoals New Orleans, blues, gospel,..). Maar ‘Home’ verwijst ook naar het terugplooien op de thuisbasis naar de roots van de muziek, meer bepaald het samenspel.

Als we de tracklist overlopen, vallen meteen al een aantal verrassingen op zoals de ronduit fraaie, groots in emotie gedrenkte jazzy herwerking van Joni Mitchells’ Both Sides Now, waarop Naima Joris schittert. Dergelijke nummers kunnen niet anders dan indruk maken, vooral omdat er een heel eigen stem te horen is die hetzelfde gevoel oproept als het origineel maar er desalniettemin qua frasering en muzikale begeleiding van durft af te wijken.

Evengoed is er ruimte voor stokoude bluessongs zoals Last Kind Words (Geeshie Wiley) en de Son House classic Grinnin’ In Your Face. Op die twee nummers hoor je ook ukelele en dobro, die verwijzen naar de Mississippi delta. Trage blues en gospel die hier naar een jazzcontext herwerkt worden. Dat merk je onder meer aan de Afrikaanse en zelfs heupswingerige Cubaanse invloeden. En daar stopt het helemaal niet.

Met zijn dik zeventig minuten speellengte is Home And Old Stories een behoorlijk lange trip die nergens verveelt. Integendeel, er zit net bijzonder veel variatie in. En met een muzikale veteraan zoals Chris Joris, die talloze albums opnam en in diverse genres en stijlen thuis is, zit je sowieso goed.

Het begint al bij de opener Riana Mei, waarmee we klankgewijs meteen al ergens in onbekend terrein gedropt worden. Een heerlijk speels samengaan van percussieve elementen, baslijnen en dankzij de inbreng van Sjarel Van Den Bergh ook een fijn streepje mondharmonica. Die maken plaats voor een krachtig, maar liefst acht minuten uitwaaierend My Way waarop Naima Joris als een Mélanie De Biasio stevig de leiding neemt over een fantastisch huwelijk tussen ritme en groove. Met fijn jazzy pianospel en stevige strepen elektrische gitaar als kers op de taart.

Iets verderop, zo tijdens het swingende Ayiti krijgen we iets klassiekere jazz voor de kiezen, alvorens een kortere intermissie in de vorm van het suggestieve Eventide opduikt. En Butterfly Bush is hitsige percussie die ook de soundtrack zou kunnen vormen van een avondje heerlijk stappen maar doet ook onmiskenbaar denken aan een wild jachtritueel.

Trekken ook onze aandacht : de instrumentale titeltrack waarop onder meer piano en conga elkaar vinden, een nummer dat tijdens de opnames wat editing kreeg, maar net als thema’s als Tuesday Night Stomp erg spontaan en vrij overkomt. Er zit overduidelijk een erg warme, organische feel in het album. Goed dat Joris & co ook dit weer kleinere fragmenten zoals Barasowaya of Mwasi Waya opnemen, zodat er een heerlijk evenwichtig album ontstaat.

En met nummers als Pumpkin Rose nestelen Joris & co zich in een jazztraditie die eerder pakweg een held als Coleman Hawkins opleverde. Al bevat het nieuwe album vooral veel muzikale rebelsheid en dwarsdoenerij. Home And Old Stories documenteert zo op geweldige wijze de muzikaliteit van de Joris clan en is een aanrader voor muziekliefhebbers die naast jazz ook liefhebberen in blues- en wereldmuziek naast een hele hoop andere stijlen en registers. Verder raden we ook aan om eens in die geweldige backcatalogue van hem te gaan zoeken. 1. Riana Mei
 2. My Way
 3. Ayiti
 4. Eventide
 5. Both Sides Now
 6. Butterfly Bush
 7. Home
 8. Brocante
 9. Tuesday Night Stomp
 10. Far Away
 11. Barasawayo
 12. Mwasi Waya
 13. Last Kind Words
 14. Sundown
 15. Grinnin' In Your Face
 16. West
 17. Pumpkin Rose
 18. Mazungumzo