×

Recensie

Pop

05 juni 2020

Choir Boy

Gathering Swans

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Dais

Gathering Swans Choir Boy Pop 3 Choir Boy – Gathering Swans Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de vocalist van het uit Salt Lake City afkomstige Choir Boy een voorliefde heeft voor bloederige B-films horror elementen en duistere gothic is voornamelijk zichtbaar op de albumhoezen en de met bloed doordrenkte teksten. Er zit in kopstuk Adam Klopp overduidelijk een dromerige rusteloos persoon verscholen. Het heeft aan de ene kant iets lachwekkends terwijl er ook diepe ernst schuilt in deze dolende ziel. Een buitenstaander die het trieste van een pierrot clown weet te verwerken in zijn angstaanjagende uitstraling, maar die daar net niet helemaal in slaagt.

Gathering Swans is het logische vervolg op het vier jaar eerder verschenen debuut Passive with Desire. De donkere randjes zijn ondertussen met de opkomst van het zonlicht verdwenen, het punkverleden van Adam Klopp is als een oude geest achtergebleven in een afgesloten doodskist. Gewekt door de kerkklokken in St. Angela Merici laat Choir Boy een half dronken slaperige indruk achter. Met in gedachte nog conservatief in het verleden, gevangen in de toegankelijke synthpop uit de jaren tachtig.

Met zijn hoge stemgeluid en androgene verschijning past de zanger precies tussen de lustige New Romantics die eind jaren zeventig hun extravagante uiterlijk tentoon stelden in de Londense nachtclubs. Oudgediende Chaz Costello haalt uit zijn basgitaar die kenmerkende drukkende sound tevoorschijn, waardoor het wel degelijk blijkt dat ze meer zijn dan de zoveelste keyboard georiënteerde act. Ook de strakke saxofoonpartijen van nieuweling en tevens op toetsen actieve Jeff Kleinman zijn te herleiden tot de cleane New Wave variant. Michael Paulsen voltooit het viertal, al is zijn rol beperkt gebleven tot sfeervolle gitaarakkoorden.

Toch lijkt het net alsof alle emoties eruit gefilterd zijn. Ondanks de wanhopige voordracht komt het allemaal wat doods over. Je veert op als de huppelende Complainer single voorbij komt, en dat is dan ook voornamelijk vanwege de kracht van Chaz Costello. Deze muzikant is de rest van Choir Boy duidelijk ontgroeid. Misschien ben ik te verwend door de kleurrijke flamboyante muzikanten die vroeger mijn muziekkeuzes bepaalden, waardoor er een te kritische kijk plaatsvindt op het hedendaagse op vintage pop leunende Choir Boy.

Valt er verder dan niks positiefs over te melden. Zeker wel! Voor de nostalgische zwartkijker is dit een mooie aanvulling op zijn platenverzameling, en kan deze prima tussen oude klassiekers op een clubavond gedraaid worden. Er zal onder de navelstaarders niemand zijn die het verschil opmerkt. Als het afsluitende titelstuk Gathering Swans met een zware grafstem gezongen werd, zou ik het waarschijnlijk prachtig en indrukwekkend hebben gevonden. De diepgaande tekst past daar verder prima bij.  1. It's Over
  2. Toxic Eye
  3. Complainer
  4. Nites Like This
  5. St. Angela Merici
  6. Sweet Candy
  7. Shatter
  8. Eat the Frog
  9. Happy to Be Bad
  10. Gathering Swans