×

Recensie

Roots

10 oktober 2010

Chip Taylor & Carrie Rodriguez

The New Bye & Bye

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Train Wreck Records

The New Bye & Bye Chip & Carrie Taylor & Rodriguez Roots 3 Chip Taylor & Carrie Rodriguez – The New Bye & Bye Written in Music https://writteninmusic.com

Carrie Rodriguez was de afgelopen weken al vaak te bewonderen in ons land, tijdens de vele prachtige optredens die ze gaf. De mensen die van haar hebben genoten, hebben toen wellicht al Love And Circumstance aangeschaft, haar album dat eerder dit jaar uitkwam. Een goede keuze (wat inderdaad meteen een hint is voor iedereen die dat nog niet heeft gedaan). Maar goed, vanaf deze week ligt er alweer een nieuwe cd klaar; van Rodriquez samen met haar ontdekker en oude maatje, Chip Taylor. Een best of album, met vier nieuwe nummers.

He bah, hoor ik enkele lezers nu ineens denken, weer zo’n vervelende verkooptruc: je brengt een best of uit, maar om de mensen die alles al hebben toch zover te krijgen dat ze deze ook aanschaffen, zet het label er nog gauw even vier nieuwe nummers bij op. Een de ene kant klopt dat natuurlijk, aan de andere kant, in deze moderne tijden zijn er voor de echte fans genoeg manieren (zelfs legaal) om aan die nieuwe nummers te komen, zonder deze hele cd te hoeven kopen.

En verder, iedere liefhebber van americana/country mag blij zijn, dat deze twee weer samen de studio zijn ingegaan om nieuwe nummers op te nemen. Wellicht betekent dit zelfs het begin van een nieuw en volwaardig album, met daarbij een tour van deze twee rasmuzikanten samen!

Voor degenen die de geschiedenis van de twee niet kennen: ze leerden elkaar begin deze eeuw kennen toen Taylor tijdens het South By Southwest muziekfestival in Austin (Texas) een club inliep waar Rodriguez viool aan het spelen was. Hij was direct geraakt door haar spel, nog niet eens wetende dat ze ook nog gezegend is met een prachtige stem. De twee besloten samen verder te gaan, wat resulteerde in een tour door de VS en Europa, in drie studio-albums én in een live-album. In 2006 eindigde de samenwerking: Rodriguez ging werken aan een solocarrière en Taylor kon meer tijd steken in zijn eigen werk én in zijn nieuwe platenlabel Train Wreck Records.

Toen hij voor dit label een best of album van hem en Rodriguez wilde uitbrengen, begon het toch te kriebelen. En dus vroeg hij haar om nog eens samen de studio in te duiken, om een paar nieuwe nummers voor op dit album te spelen. Daarmee begint deze cd dan ook, met vier nieuwe tracks: de pure countrysong Your Name Is On My Lips, de sinistere wals On An Island, het lieflijke Play It Again Sam en titelsong The New Bye And Bye.

De veertien(!) nummers die volgen, komen van alle voorgaande albums (Let’s Leave This Town, The Trouble With Humans en Red Dog Tracks), inclusief het live-album Live At The Ruhr Triennale. Al met al zeker een aanrader voor een ieder die deze twee nog niet kende. Vind je het inderdaad prachtig, dan kun je altijd nog overgaan tot de aanschaf van al die andere cd’s. Laat je dus vooral niet leiden door verkooptrucs, laat je vooral wel leiden door je smaak. Dan zul je aan The New Bye & Bye zeker geen buil vallen! 1. Your Name Is On My Lips
 2. On An Island (Radio Edit)
 3. The New Bye & Bye (Radio Edit)
 4. Play It Again Sam
 5. On An Island
 6. The New Bye & Bye
 7. Sweet Tequila Blues
 8. Him Who Saved Me
 9. Don't Speak In English
 10. All The Rain
 11. Let's Leave This Town
 12. Memphis Texas
 13. Keep Your Hat On Jenny
 14. Must Be The Whiskey
 15. Big Moon Shinin
 16. Laredo
 17. We Come Up Shining
 18. Angel Of The Morning (Live)
 19. Wild Thing