×

Recensie

Jazz

23 november 2021

Chet Doxas

You Can't Take It With You

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Whirlwind Recordings

You Can't Take It With You Chet Doxas Jazz 4 Chet Doxas – You Can’t Take It With You Written in Music https://writteninmusic.com

De Canadese tenorsaxofonist Chet Doxas heeft zijn weg in de New Yorkse jazzscene de afgelopen jaren goed weten te vinden. Zijn nieuwe trio met daarin oud Bad Plus pianist Ethan Iverson en de alom geroemde contrabassist Thomas Morgan (de laatste jaren prominent aanwezig in het vermaarde trio van  gitarist Jakob Bro) bewijst dat wel. Samen maakten zij het prachtalbum You Can’t Take It With You.

Doxas is een publieksuitdagend muzikant die net zo gemakkelijk met jazzheld Dave Douglas diep de jazz induikt als dat hij samen met onder meer stergitarist Matthew Stevens de postpunk uitpluist. Doxas’ vorige album Rich in Symbols was een uitdagende, tegelijk zeer geslaagde rock-exercitie.

Met zijn nieuwe album You Can’t Take It With You duik hij weer volledig de andere kant op. Het is een album vol pure akoestische  jazz en in een vrije vorm opgezet. En in samenwerking met Morgan en Iverson betekent dat optimaal genieten, vooral ook omdat Doxas niet altijd prominent aanwezig wil zijn, de andere muzikanten veel ruimte geeft.

Doxas is zo’n tenorsaxofonist die echt alles uit zijn instrument wil halen, je soms bijna het idee geeft dat het geen tenor is waar hij op speelt. Zijn spel is super avontuurlijk dan weer lekker steady en voortduwend immer uitdagend en technisch overweldigend goed. Iverson en Morgan sluiten daar met hun immer rijke spel genadeloos op aan.

You Can’t Take It With You is een lekker onvoorspelbaar album waarop ontzettend veel gebeurt. Een album dat met veel durf en avontuur is gemaakt en waar het spelplezier nadrukkelijk aanwezig is. De composities zijn vrij in structuur en fascinerend in uitwerking met Doxas het gehele album in magische vorm. Wat een verrukkelijke saxofonist is hij.

Iverson en Morgan zijn in bloedvorm en de perfecte muzikanten om de composities van Doxas van extra dimensies en fijne finesses te voorzien, Doxas’ geweldige spel aan te vullen. Luister naar de openingstrack/titeltrack en het meesterlijke Cheryl and George alleen al en raak vervoerd door wat deze drie mannen hebben vastgelegd.  1. You Can't Take It With You
  2. Lodestar
  3. Cheryl & George
  4. Part Of A Memory
  5. Twelve Foot Blues
  6. The Last Pier
  7. Soapbox
  8. Up There In The Woods
  9. All The Roads
  10. View From A Bird