×

Recensie

Alternative

26 juli 2018

Chet Doxas

Rich in Symbols

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: eOne Records

Rich in Symbols Chet Doxas Alternative 4.5 Chet Doxas – Rich in Symbols Written in Music https://writteninmusic.com

De in Montreal geboren en in New York wonende saxofonist Chet Doxas is niet in muzikale genres in te delen. Hij speelt net zo gemakkelijk met jazzlegendes Dave Douglas (waarmee hij de band Riverside heeft), Carla Bley, Maria Schneider en John Abercrombie als dat hij met Canadese pop held Rufus Wainwright speelt. Juist door zijn veelzijdigheid (maar altijd wel met precies de juiste interessante muzikanten..) is zijn reputatie de laatste jaren hard gaan groeien.

Met de al net zo muzikaal vrijgevochten gitarist Matthew Stevens (vermaard uit de band van Christian Scott en Esperanza Spalding maar met twee eigen prachtalbums net zo hard op eigen kracht bezig) heeft hij binnen de band Rich in Symbols een wel heel fraaie alliantie gevonden. Het is van de titel van Doxas’ nieuwe album eigenlijk gewoonweg een band geworden waarin naast hem en Stevens ook bassist Zach Lober (waarmee Doxas ook in de band Landline speelt) en drummer Eric Doob spelen, soms live aangevuld met Dave Nugent.

De muziek van de band, gelijk aan hun naam, wordt gedragen door beelden. Elke compositie heeft een beeld uit een expositie die Doxas in zijn strooptocht door musea opdeed, als uitgangspunt. Bij optredens worden die beelden naast de band geprogrammeerd om de compositie extra impact te geven. Denk aan beelden van Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Robert Mapplethorpe (die iconische foto met de sigaret), een door kinderen gescratchte kaart van de USA en foto’s van Nan Goldin.

Afkomstig uit de pure jazz raakte Doxas via de Canadese Sam Roberts band onder de invloed van The Clash en hij bemerkte dat die band hem net zo raakte als zijn favoriete jazz albums en muzikanten. Dat was het startpunt van Rich in Symbols. Met Stevens, Lober en Nugent dook hij met de vanuit de musea opgeslagen beelden en thuis uitgeschreven ideeën de studio in om nieuwe muziek op te nemen.

Rich in Symbols zag ik eerst live voordat ik het album luisterde en net als live word ik bij de beluistering van het album overmeesterd. Is dit nu een alternative band die met een jazzsaxofonist speelt, een door jazz beïnvloede rockende band of een groep jazzmuzikanten die weten hoe te rocken? Of is dit gewoon een geweldige band muzikanten die jazz net zo gemakkelijk beheersen als rock en hun muzikale ideeën volledig de vrije loop laten…

Rich in Symbols is een album als geen ander. Met een overweldigend geluid en geweldige composities. Doxas heeft in Rich in Symbals een groep muzikanten bij elkaar barstensvol talent en met een enorme drive. En hoewel Doxas en Stevens de fantastische hoofdrollen hebben en prominent in het geluid zitten zijn Lober en Doob de al net zo ijzersterke aanjagers. Het is trouwens Liam O’Neil die met zijn synths alle composities een nog overweldigende lading mee geeft.

Gelijk al bij de openingstrack While You Were Sleeping met die opkomende basloop weet je dat er hier iets heel bijzonders gebeurt. En als dan uiteindelijk die sax binnenkomt weet je dat dit nog maar het begin is. Wat een overweldigend goede track is dit zeg! Starcrossing met zijn elektronische intro is al net zo opzienbarend en overweldigend met die sax meets gitaar melodieloop. Magische twee-eenheid die Doxas-Stevens.

Met het ijzersterke I Haven’s Seen Color, het ronduit meesterlijke Image and Nation en het prachtige, met gretig pianospel van John Escreet voorziene en naar een geweldige climax opgeduwde, Orchard maakt de band al net zoveel indruk. Hot Ones is een al net zo geweldige compositie die dicht tegen de door Doxas geliefde New Yorkse East Village No Wave sound van de jaren tachtig aanleunt. En hoe leuk is het om good old (jazzheld) Dave Douglas in al het alternative geweld ineens op trompet langs te horen komen? Met het lekker logge We Made A Lie Together sluit het album al net zo weergaloos af.

Rich in Symbols is een album die zowel de jazz als alternative heel hard nodig heeft. In de alternative gebeurt al veel te lang veel te weinig echt uitdagends. De meeste bands spelen op safe en echt grote muzikale veranderingen blijven dan ook uit. Binnen de jazz is dan wel een revolutie aan de gang maar deze alternative kant is volledig nieuw. De overweldigende drive die de band in hun geweldige composities laat horen doet je hart gelijk sneller kloppen. Gecombineerd met het avontuur die jazzmuzikanten immer in zich dragen hebben Doxas en zijn mammen een weergaloos album gemaakt. Een album dat zo overtuigend binnenkomt dat ik niet kan wachten tot ik de band ook weer live kan zien.  1. While You Were Sleeping
  2. Starcrossings
  3. I Haven't Seen Colour
  4. Image And Nation
  5. Orchard
  6. Hot Ones
  7. We Made A Lie Together