×

Recensie

Rock

20 januari 2017

Cherry Glazerr

Apocalipstick

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Secretly Canadian

Apocalipstick Cherry Glazer Rock 4 Cherry Glazerr – Apocalipstick Written in Music https://writteninmusic.com

Wie de albumcover van de nieuwe plaat van Cherry Glazerr, genaamd Apocalipstick, zou zien, zal wellicht denken aan een nieuw album van een band als Major Lazer. Maar in plaats van pompende elektronische beats krijgen we uiteraard iets heel anders voorgeschoteld. Op Apocalipstick horen we namelijk in eerste instantie geweldig gitaarwerk, maar ook de zang van zangeres Clementine Creevy mag er zijn.

De zangeres, die werd geboren in Los Angeles, heeft een stem die ergens doet denken aan de zang van Alice Glass, de voormalig zangeres van Crystal Castles. Creevy kan heel rustig en gevoelig zingen (zoals in Nuclear Bomb), maar bovenal ook heel hard. En wanneer ze heel hard zingt, doet ze dat op een haast krijsende manier, zonder dat het irritant of lelijk wordt. In het verleden had een zanger als Kurt Cobain dat bijvoorbeeld ook.

Creevy vormde de alternatieve rockband Cherry Glazer toen ze nog op de high-school zat. Ze schrijft dromerige nummers gecombineerd met vaak één of meerdere hooks. Hierdoor zal ze met dit nieuwe album wellicht een groter publiek gaan aanslaan, maar ik betwijfel of het zal aanslaan bij de mainstreamwereld. De band lijkt geen enorm hoog commercieel gehalte te hebben, wat te prijzen valt. Cherry Glazerr maakt muziek waar zij zelf voor lijken te staan en niet waar het grote publiek op aast.

Cherry Glazerr heeft een uitstekende keuze gemaakt door met Told You I’d Be With The Guys als eerste nummer te beginnen. Nog voor de zang in gang wordt gezet horen we een heerlijke gitaarriff in combinatie met het nodige drumwerk. Het zorgt ervoor dat je als luisteraar direct in het album zit. Het neigt naar hardrock, maar tegelijkertijd swingt het ook. Toch zijn er ook fans die klagen over het gemis van voormalig drumster Hannah Uribe, al kun je, je afvragen of dat niet gewoon een normaal verschijnsel is in de muziekwereld. Alles wat niet bij het oude blijft, is vaak minder voor de fans van het eerste uur. Of die regel ook geldt voor nieuwe fans of luisteraars? Ik denk dat ze er niet veel van merken.

Tempowisselingen is ook iets waar Cherry Glazerr zich veel mee bezighoudt. Niet alleen per nummer – het ene nummer is namelijk heel druk, zelfs tegen het chaotische aan, terwijl andere nummers heel rustig zijn – maar ook in de nummers zelf. Een nummer kan enorm druk beginnen, waarna een rustig gedeelte volgt om vervolgens weer explosief uit de bocht te komen. Een mooi voorbeeld hiervan is Humble Pro, welke behoorlijk energiek begint. Na een seconde of vijftig volgt vervolgens een ietwat rustiger deel, om na een minuut en vijftien seconden weer los te barsten. Dit ritme herhaalt zich vervolgens nog een keer, maar is ook te horen in bijvoorbeeld Instagratification.

Tenslotte is het noemenswaardig om nog eens terug te komen op het geweldige gitaarwerk op dit album. Luister bijvoorbeeld eens naar Lucid Dreams. waar na een seconde of veertig een prachtige riff wordt ingezet. Dit, in combinatie met de dromerige zang, laat je haast daadwerkelijk terechtkomen in een lucide droom. Voor de hardrockers onder ons zijn Sip O’Poison en titelnummer Apocalipstick nog het benoemen waard. Eerstgenoemde is extreem wild, terwijl in het slotnummer niet eens meer gezongen wordt. Een spectaculaire afsluiting van een heerlijk (gitaar)album.

 

Tracklisting Apocalipstick

 

 1. Told You I’d Be With The Guys
 2. Trash People
 3. Moon Dust
 4. Humble Pro
 5. Nuclear Bombs
 6. Only Kid On The Block
 7. Lucid Dreams
 8. Sip O’Poison
 9. Nurse Ratched
 10. Instagratification
 11. Apocalipstick


 1. Told You I'd Be With The Guys
 2. Trash People
 3. Moon Dust
 4. Humble Pro
 5. Nuclear Bomb
 6. Only Kid On The Block
 7. Lucid Dreams
 8. Sip O' Poison
 9. Nurse Ratched
 10. Instagratification
 11. Apocalipstick