×

Recensie

Rock

28 november 2019

Cheap Trick

Are You Ready? Live 12/31/1979

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Epic

Are You Ready? Live 12/31/1979 Cheap Trick Rock 4 Cheap Trick – Are You Ready? Live 12/31/1979 Written in Music https://writteninmusic.com

Een erg fijne Black Friday 2019 release is Are You Ready? Live 12/31/1979 van Cheap Trick. De band uit Rockford, Illinois was dat jaar wereldwijd gigantisch doorgebroken met hun Cheap Trick at Budokan album, dat verschenen was in februari. Het optreden in The Forum dichtbij Los Angeles was hun oudejaarsconcert.

Zanger/gitarist Robin Zander, gitarist Rick Nielsen, drummer Bun E Carlos en bassist Tom Petersson waren vanaf hun gelijknamige debuut (1977) vrijwel constant op tour en hun livereputatie werd per album groter (In Color (1977),  Heaven Tonight (1978)). In Japan was er al een zeer grote populariteit ontstaan die met het eerst alleen in Japan uitgebracht livealbum Cheap Trick at Budokan nog groter werd. Platenmaatschappij Epic besloot nadat het album met 30.000 vanuit Japan over de wereld werd verstuurd, het dan maar wereldwijd uit te brengen. Met grote hits als I Want You To Want Me, Ain’t That a Shame en Surrender werd Cheap Trick at Budokan vervolgens wereldwijd een miljoenenverkoper.

Aan het einde van dat succesjaar speelde Cheap Trick dus in The Forum en met ondertussen (in die tijden bracht een band zeker nog 1 album per jaar uit, soms zelfs 2) ook al het nieuwe album Dream Police in de winkels.  De setlist van de band op Are You Ready? is een slimme combinatie van Cheap Trick at Budokan (eigenlijk de songs van de eerste 3 albums) en dat nieuwe album.

En tjonge, wat was Cheap Trick een band met een ongelooflijke drive destijds. Ondanks het feit dat de geluidskwaliteit van Are You Ready? in het begin even zoeken is, gelukkig daarna snel goed komt, alsof je bij het concert zelf in het publiek staat en dat ook hoort, wist Cheap Trick met een enorme overredingskracht het publiek te overmeesteren.

Natuurlijk waren daar die handenvol  aan geweldige songs, merendeels geschreven door gitarist Nielsen. Daarnaast is op Are You Ready?, net als Cheap Trick at Budokan, een band te horen die weet hoe je een publiek kunt inpakken. Met een geoliede rock-’n-roll show, zonder pauzes tussen de songs door, overrompelen. Met Carlos en Nielsen als de grappenmakende tegelijk fantastische muzikanten/aanjagers en Petersson en Zander als mooie jongens/fantastische muzikanten, had de band dan ook een ideale set-up.

Als je wilt weten hoe goed de band destijds live was hoef je alleen maar te luisteren naar de krachtexplosie die Ain’t That A Shame wel niet is. Maar daar zou je dit live album en de band mee tekort doen. Eigenlijk is dit hele optreden, en dus deze hele plaat, meer dan dik in orde. Knap hoe ze een nieuwe (Dream Police) song als Don’t Raise Hell zonder strijkers, zoals die wel op het album toegevoegd zijn, een volledig nieuwe dynamiek meegeven.

Cheap Trick on top of their game blijft een heerlijk enerverende rock-aangelegenheid. Als de band na een al geweldig energiek concert de set met een retestrakke I Want You To Want Me, Surrender, Goodnight Now, The House Is Rockin’ (With Domestic Problems) en Dream Police afsluit begrijp je al helemaal waarom Cheap Trick in die jaren zo geweldig groot was.

Are You Ready? Live 12/31/1979 is een heerlijk spetterend livealbum tegelijk een ‘trip down memory lane’ voor diegenen die Cheap Trick at Budokan hebben grijs gedraaid en Heaven Tonight als een van de beste rockalbums ooit zien. Het album is op dubbel vinyl geperst met fraaie foto’s en verpakt in een ouderwetse  klaphoes. Een rijke aanvulling op het oeuvre van de band om na Cheap Trick at Budokan nog maar eens aan te geven wat voor een geweldige rockband Cheap Trick destijds wel niet was.

Kant A:

 1. Hello There
 2. Clock Strikes Ten
 3. I'll Be With You Tonight
 4. Ain't That A Shame
 5. California Man
 6. Downed

Kant B:

 1. On Top Of the World
 2. Gonna Raise Hell
 3. Heaven Tonight

Kant A:

 1. Stiff Competition
 2. Voices
 3. Way Of The World
 4. Need Your Love
 5. I Know What I Want

Kant B:

 1. I Want You To Want Me
 2. Surrender
 3. Auld Lang Syne
 4. Goodnight Now
 5. The House Is Rockin' (With Domestic Problems)
 6. Dream Police