×

Recensie

World

27 augustus 2018

Chavela Vargas

La Llorona

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Milan

La Llorona Chavela Vargas World 4.5 Chavela Vargas – La Llorona Written in Music https://writteninmusic.com

Chavela Vargas werd in Mexico de koningin van de rancheras genoemd, en ze was een ware heldin. Gezien als een Mexicaans icoon werd Vargas echter geboren in Costa Rica en verhuisde pas op haar 17de naar Mexico om daar een muzikale carrière te beginnen. Met meer dan 80 albums op haar naam is ze een ware legende geworden. La Llorona is een fijne verzamelaar met veel van haar beste en meest bekende songs., speciaal samengesteld voor de nu in de bioscoop draaiende film/documentaire Chavela!

De zangeres werd geboren als Isabel Vargas Lizano maar hernoemde zichzelf Chavela in 1942. ‘A bull came out to charge against life, goring and kicking. I would fight like a bull and march on’, zoals ze het zelf ooit gezegd heeft. Haar recalcitrante aard deed haar in de rancheros belanden, een Mexicaanse macho muziekstijl die vooral door mannen werd beheerst. Zij maakte daar een geheel eigen versie van met teruggeschroefde ritmes en andersoortige teksten en creëerde daarmee haar eigen(wijze) wereld. De wereld waarin zij leefde en waar machismo en homofobie (Vargas was lesbisch) normaal leek stond zij op de barricaden met haar gitaar en stem.

In Mexico groeide ze door de decennia heen uit tot een waar icoon, geliefd door vrouwen en mannen. Haar muziek had rebellie, intelligentie, strijdbaarheid en volle emotie als uitgangspunt, een combinatie waar Mexicanen dol op zijn. In de buitenwereld bleef Vargas lange tijd onbekend, pas toen de Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar muziek van haar in zijn films ging gebruiken werd het buitenpubliek wakker.

La Llorona is een heel fijne compilatie die veel haar bekende songs gevuld is. Voor nieuwkomers een goddelijke kennismaking met een waanzinnig groot talent. Voor degene die al iets van haar kenden een heerlijke (her)kennismaking. Zet het album en laat prachtsongs als No Volvere, Desdenosa en de titelsong aan je oren voorbij komen en je kunt niet meer wachten tot de volgende songs zich aandient. De songs van Vargas, zo emotievol als emotievol maar kan zijn, zijn verslavend tot op het bot. Net als de film een absolute aanrader. 1. No Volverde
 2. Desdenosa
 3. La Llorona
 4. La Nina Isabel
 5. Rayando El Sol
 6. El Dia Que Me Dijiste
 7. Manzanita
 8. Un Mundo Raro
 9. Paloma Negra
 10. Golondrina Viajera
 11. La Currasca
 12. Adios Paloma