×

Recensie

18 september 2013

Chastity Brown

Back-Road Highways

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Creative And Dreams Network

Back-Road Highways Chastity Brown Roots 4.5 Chastity Brown – Back-Road Highways Written in Music https://writteninmusic.com

Chastity Brown weet verschillende genres op een zeer bijzondere manier met elkaar te verbinden, tot muzikale parels. Duidelijk hoorbaar in haar muziek zijn invloeden van folk, blues, gospel, soul en zelf van jazz. Back-Road Highways is al haar 4e album, het is het 1e dat hier in Europa uitkomt, een jaar na de release in haar thuisland de VS. Dat het hier nu uitkomt is niet vreemd als je weet dat ze binnenkort voor een aantal concerten naar ons land komt. Daarover straks meer, eerst wat meer over de muziek op Back-Road Highways.

Het album komt met House Been Burnin wat langzaam maar wel fijn op gang. Dat komt door het lekkere lome tempo van het bluesy en erg soulvolle nummer. Ogen dicht en je belandt op een warme, zweterige dag in het zuiden van de VS. Daar (in Tennessee) is Brown zelf dan ook opgegroeid, inmiddels woont ze in Minneapolis. Hoewel ze dit nummer al duidelijk maakt dat ze een mooie stem heeft, duurt het nog een nummer voor die écht tot z’n recht komt, op When We Get There. Een nummer met nog meer soul, met een fijne mondharmonica, een elektrische gitaar die mooie accenten legt en nogmaals, met een práchtige stem, die diep onder de huid gaat zitten. Vanaf dit nummer blijft die daar zo ongeveer het hele album, dus ook op Solely, de aangrijpende ballad die volgt.

De parel der parels op dit album is After You, een nummer met een mooie banjo, een heerlijke baspartij en een lekkere opzwepende beat. En daarmee een nummer dat wat meer ballen heeft dan de eerdere nummers. Hoe (ongelooflijk) mooi die ook waren, het werd tijd voor een nummer als dit. Aan afwisseling heeft Brown dus ook goed gedacht. Dit is zo’n nummer dat zich bij uitstek leent om live als toegift te brengen, helemaal omdat het na goed 3 minuten afgelopen lijkt, waarna het thema toch opnieuw wordt ingezet.

I Left Home is dan weer meer bluesy, door het akkoordenschema, door de herhaling van teksten en door de fijne slide-gitaar. Erg ingetogen kan Brown ook klinken, zo blijkt op Leroy, dat naast haar mooie stem is opgebouwd uit een sobere banjo en bijzondere drums. Is dat een drumcomputer? Wat het ook is, deze ballad is indrukwekkend! Lift Us heeft vervolgens weer wat meer power (hieronder vind je hiervan een meer uitgeklede live-versie). Lekker en opnieuw, prima timing! Zo diep als de stem van Brown al een tijd onderhuids zit, hier voel je dat ze nog even wat dieper gaat, begeleid door een prachtig geluid van de elektrische gitaar, bespeeld door Robert Mulrennan. En over de instrumenten gesproken: er zijn er al wat genoemd, Brown neemt daarvan zelf gitaar, banjo, piano en mondharmonica voor haar rekening. Deze vrouw heeft, zo lijkt het wel, muziek door haar aderen stromen. En dan te bedenken dat haar nummers tekstueel ook nog goed zijn. Uiteraard komt het aloude thema ‘liefde’ voorbij, maar Brown gaat ook dieper in op ‘het leven’. Haar nummers hebben inhoud.

Op Back-Road Highways komen vele genres samen tot 11 machtig mooie nummers, waarvan een deel zelfs een absolute hitpotentie heeft. Dat geldt bijvoorbeeld voor het nog niet eens genoemde nummer Say It, waarbij zelfs wat electronic om de hoek komt kijken. En hoewel ze het allemaal verdienen om hier uitgebreid besproken (en bejubeld) te worden, dat zou alleen betekenen dat je minder tijd hebt om ernaar te luisteren. En het wordt hoog tijd om dat te doen. Wat een geweldig album!

Chastity Brown speelt binnenkort dus in Nederland. Mis het niet! Hier is ze te vinden:
29-09-2013: Cambrinus, Horst
30-09-2013: Nix & Meer, Enschede
04-10-2013: De Amer, Amen
05-10-2013: Red Shoe Sessions, Nijmegen
07-10-2013: Radio Rijnmond – Live uit Lloyd, Rotterdam
08-10-2013: Q-Bus, Leiden 1. House Been Burnin
 2. When We Got There
 3. Solely
 4. After You
 5. I Left Home
 6. Leroy
 7. Lift Us
 8. Could’ve Been A Sunday
 9. Say It
 10. Slow Time
 11. If You Left Me