×

Recensie

Alternative

20 juli 2019

Charly Bliss

Young Enough

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Barsuk

Young Enough Charly Bliss Alternative 3 Charly Bliss – Young Enough Written in Music https://writteninmusic.com

Charly Bliss is niet de naam van een enkele persoon, maar hier staat een volwaardige band die met trots deze naam draagt. Goed gekozen, het zou zo een vooraanstaand kopstuk uit de New Romantic beweging kunnen zijn. Daar staat deze groep uit Brooklyn echter mijlenver van verwijderd. Wel hebben ze absoluut hun oorsprong in dezelfde periode gezocht, maar is deze eerder in het toegeëigende New Yorkse artiestenbolwerk CBGB te vinden. Rauwe punkie postpunk met sprankelende uptempo zangpartijen.

Gitarist en tevens vocalist Eva Hendriks en haar drummende broer Sam krijgen van hun muziek liefhebbende ouders al snel alle vrijheid om zich op dit inspirerende vlak te ontwikkelen. Met Spencer Fox op gitaar vormen ze in 2011 de vaste basis. Deze heeft al de nodige ervaring als kindacteur in de film business opgedaan, met filmster Carey Fox als vader, maar besluit een totaal andere artistieke kant op te gaan. Dan Shure vervangt in 2014 Kevin Copeland op basgitaar, en is ook alweer vijf jaar binnen deze indieband een stabiele factor. Na het twee jaar geleden goed ontvangen Guppy debuut verschijnt dit jaar Young Enough.

Het is eventjes wennen, die smurfenstem op heliumgas van zangeres Eva Hendricks in Blown To Bits. Gelukkig gaat het vervolgens wel de goede kant op en neemt de krachtige begeleidende powerpop het pakkend over. Met ouderwets stampende drums en dromerige keyboards wanen we ons eventjes in de jaren zeventig, waar ze hard op de deur van het komende decennia bonken. Capacity is een stuk voorzichtiger en gaat de wat donkere popkant op. Door de kinderlijke zang van Eva blijft het aan de veilige kant, al wordt er zorgvuldig tussen krachtige statements en lieflijke wiegende liedjes geswitcht.

De eigenzinnigheid zit hem wel in het karaktiserende van de frontvrouw. Zich presenterend als een jong zusje van de een of andere rockchick, die voor de spiegel thuis haar best doet om maar in de buurt van haar grote oudere voorbeeld te komen. Charly Bliss plaatst zich met een voet nog duidelijk in de New Wave, terwijl de andere een forse stap richting de punkrock van de jaren negentig maakt. Het is te hopen dat persoonlijkheid Eva Hendriks in de toekomst een meer volwassen geluid ontwikkelt. De muziek is al springerig en jeugdig genoeg, daar past best een sterker stemgeluid bij. Young Enough? Old Enough! 1. Blown To Bits
 2. Capacity
 3. Under You
 4. Camera
 5. Fighting In The Dark
 6. Young Enough
 7. Bleach
 8. Chatroom
 9. Hurt Me
 10. Hard To Believe
 11. The Truth