×

Recensie

Roots

30 oktober 2016

Charlie & The Bluescats

Without You

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht in eigen beheer

Without You Charlie Charlie & The Bluescats Roots 4 Charlie & The Bluescats – Without You Written in Music https://writteninmusic.com

Blues is een universele muziekstijl en het is een misverstand om te denken dat alleen in Engelstalige landen serieuze bluesbands zijn. Ook de Zuid-Europese landen spreken een aardig woordje blues mee. Achter Charlie & The Bluescats gaan de Portugese meestergitarist-zanger Carlos Pereira en zijn begeleiders schuil. De band spreekt over de blues als zijnde ontstaan in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, geworteld in Afrika en overgewaaid naar Europa.

De nummers zijn merendeels van eigen hand, het geen zonder meer te prijzen valt. Speelden Charlie & The Bluescats op hun vorige album uit 2005 nog vrij traditioneel en wat meer ingehouden, nu pakken ze flink uit, met een gruizigere en gemenere sound en uitgesponnen nummers. Gebleven zijn de stratocaster-klanken en Pereira’s doorleefde vocalen.

Opener Without You is een schitterende, passievol gespeeld en gezongen slow blues, met een solo die staat als een huis. Het bekende Serves Me Right To Suffer is eigenlijk een slow blues van John Lee Hooker, maar onderging een flinke verbouwing, met een werkelijk vlammende solo. In King Without a Crown en No More gaat de band lekker smerig los, met een lekker rauwe (slide-)gitaarsound. Rainy Day Sunset is verrassend genoeg een instrumentale slowblues, die wat doet denken aan The Rolling Stones in hun hoogtijdagen.

Charlie & The Bluescats vinden het bluesgenre niet opnieuw uit, maar Without You is een fijne plaat van een stel bezielde vakmensen. Te midden van de vele in noten, uithalen en decibellen grossierende bluesrockbands is dit album zeer goed verteerbaar en de songs zijn erg goed. Het album is uitgebracht op het Nederlandse label Blueshine Records.

Dit najaar toert Charlie & The Bluescats door Nederland.  1. Without You
  2. Serves Me Right To Suffer
  3. No More
  4. Rainy Day Sunset
  5. Low Down Dirty Blues
  6. King Without A Crown
  7. I Know
  8. Goodbye