×

Recensie

Jazz

31 juli 2020

Charles Tolliver

Connect

Geschreven door: Jordi De Beule

Uitgebracht door: Gearbox Records

Connect Charles Tolliver 3.5 Charles Tolliver – Connect Written in Music https://writteninmusic.com

Op zijn 78ste behoort trompettist Charles Tolliver tot het kringetje van levende legendes. Hij speelde doorheen zijn leven met muzikanten als Horace Silver en McCoy Tyner, werd geprezen door Dizzy Gillespie en richtte het illustere label Strata East op dat werk van Gil Scott-Heron, Pharoah Sanders en Shirley Scott zou uitbrengen. Dat hij ook anno 2020 nog iets te geven heeft aan de jazzwereld, wordt al snel duidelijk op Connect, zijn eerste studio-opname in 13 jaar tijd.

De eerste vaststelling: Tolliver laat de big band van zijn vorige albums achterwege en leeft zich nog eens uit in een kwintet. Samen klinken ze vanaf de eerste noten op Connect, groots in vertrouwde nummers als Blue Soul. Dit is een viering van Tollivers oeuvre, opgenomen in de stad waar hij ook zijn debuutplaat als leider maakte – Londen. Het is daarbovenop een soort finale van een korte tour met muzikanten die Tolliver door en door kent. Het spelplezier druipt er dan ook van af.

En wat ligt het niveau bij momenten hoog! Een uitschieter is de uitgesponnen Emperor March met latin toetsen van pianist Keith Brown, een warme solo van Tolliver, een Lenny White in grote doen en voor de gelegenheid Binker Golding op sax. Wie zijn kunst koestert, geeft zijn kennis door. En zo slaat het kwintet maar al te graag de brug met de jonge, Londense scene. Golding, die zich op de tweede plaat van Binker & Moses ook al mat met Evan Parker, staat meer dan zijn mannetje. Meer zelfs: ook het tweede nummer waarop hij meespeelt, Suspicion, is een lust voor het oor. Een groovy baslijn van Buster Williams leidt naar een orkaan van een nummer waar Tolliver vinnig doorheen schalt. De energie van dit strakke sluitstuk is simpelweg verbluffend.

Kortom, een album dat geschiedenis ademt en je toch regelmatig weet te verrassen.  1. Blue Soul
  2. Emperor March
  3. Copasetic
  4. Suspicion