×

Recensie

Jazz

19 juni 2018

Chantal Acda & Bill Frisell

Live At Middelheim

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Glitterhouse Records

Live At Middelheim Chantal Acda & Bill Frisell Jazz 4 Chantal Acda & Bill Frisell – Live At Middelheim Written in Music https://writteninmusic.com

Dat er chemie tussen Chantal Acda en Bill Frisell is, maakte Bounce Back al duidelijk. Nu is er ook een fysieke release die die opmerkelijke samenwerking nog eens knap in de verf zet. Live At Jazz Middelheim documenteert niet enkel een heerlijk concert op het jazzfestival, maar bewijst ook hoe muzikale vriendschap en creativiteit elkaar niet noodzakelijk voor de voeten moeten lopen.

We keren even terug naar de Club sidestage van het heerlijk gezellige Jazz Middelheim, editie 2017. Acda werd verzocht om als gastcurator een programma samen te stellen. Een bijzonder aangename, maar niet altijd even gemakkelijke opdracht. Vier bijzondere bezettingen leverden vier heel eigen bewerkingen op het werk van de songschrijfster. Al was het erg uitkijken naar het concert waarop ze in duo aantrad met de Amerikaanse meestergitarist Bill Frisell, die ze beter leerde kennen in de aanloop naar het Bounce Back album.

Het leverde een concert op waar beide partijen onverdeeld gelukkig op terugkijken. Net als het aanwezige publiek. Een aantal van die opnames wordt nu verzameld op Live At Jazz Middelheim, een document dat vooral bedoeld is als bedankje voor de fans maar anderzijds ook illustreert hoezeer Acda belang hecht aan vriendschappen. Te vinden op dit album zijn een handvol broze, uiterst breekbare liedjes die het met minimale begeleiding (twee elektrische gitaren en stem) doen. Erg sober of ongekunsteld dus. Tezelfdertijd zou méér ook echt ballast vormen. Overdaad, het zou het kwetsbare, door het leven gerijpt songmateriaal zoals Endless of Notice, waarin de meerwaarde van Frisell sterk naar voren komt, zelfs nekken.

Knap is hoe beide partijen elkaar wezenlijk aanvullen, zodat één en één gelijk drie vormt. Acda’s liedjes zijn van nature al eerder introvert en worden op zachte, eerder fluisterende toon gebracht. Doe daar nog de ijle, dromerige, sfeerscheppende gitaarmagie van Frisell bij en dan voel je gewoon instinctmatig aan dat dit plaatje volledig klopt. Twee integere en volstrekt authentieke muzikanten, twee unieke stemmen in een helaas maar al te vaak door hypes aangedreven business die de handen in elkaar slaan. Maar goed ook, want we zien (en horen) het maar al te graag als muzikanten elkaar vinden en besluiten om samen te werken en er iets van te maken.

Het enige dat je mogelijkerwijs zou kunnen opmerken is de wat korte lengte. Met maar zes tracks, hartverwarmend intiem en hartbrekend overweldigend zoals tijdens The Other Way dat zo voor een stevige krop in de keel zorgt, en een speellengte van net geen halfuur laat het de luisteraar vooral over met de honger naar meer. Zoals het ergens ook wel hoort. Prima album.  1. Endless
  2. Notice
  3. Memories
  4. Games
  5. The Other Way