×

Recensie

Roots

29 oktober 2019

Chance McCoy – Whippoorwill Deluxe

Whipporwill

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Whipporwill Chance McCoy Roots 4 Chance McCoy – Whippoorwill Deluxe EP Written in Music https://writteninmusic.com

De getalenteerde fiddler en snarenman uit West Virginia maakt deel uit van de flamboyante stringband en Old Crow Medicine Show, een in Nashville opererend alt-bluegrass collectief dat naast de kernleden Ketch Secor, Critter Fuqua en Kevin Hayes ooit Gill Landry en Willie Watson herbergde en zo’n vijf jaar geleden Chance Mc Coy verwelkomt.

McCoy die zich bij Old Crow Medecine Show al als songwriter profileerde, waagt zich met enkele nummers op het solopad en die zijn nu verzameld op een genereus epeetje, de inspiratie voor Jitterbug Bayou borrelde op tijdens een vrij moment op in de backstage ruimte van het Philadephia Festival waar hij met  OCMS aantrad. Nadien memoriseerde hij in de studio in Nashville zo goed en kwaad als het kon en dat resulteerde in een energieke stamper die hij grotendeels zelf en sporadische hulp van enkele bevriende muzikanten en Trent Owen aan de drumkit reconstrueerde.

Een jarenlange schriftelijke correspondentie lag aan de basis van Sugar Babe. het is het verhaal van een Vrouw uit Oregon die de depressieve wintermaanden ontvluchtte en bij een vriend in Mississippi, McCoy brengt met een prachtige ballade een zwoele ode aan het warme Zuiden. Die situeert zich evenals de op aanstekelijke fingerpicking evoluerende titeltrack Whippoorwill, voordien al op de ten zeerste aanbevolen soundtrack van ‘The Peanut Butter Falcon’ en het meditatieve, op banjotonen balancerende, No One Loves You (The Way That I Do) in de meer eclectische countryfolk hoek.

Als ik het zweverige Lonesome Pines beluister dwalen mijn gedachten af naar de verstilde passages in de psychedelische experimenten van Steve Miller en Boz Scaggs in de jaren zestig, een nimmer geëvenaarde sound die ik nog steeds koester. Wander Wide woont in hetzelfde dromerige straatje. Met de toevoeging van enkele rechtstreeks uit de repetitie ruimte geplukte versies groeit dit ‘epeetje’ uit tot een volwaardig debuut.  1. Whippoorwill
  2. Sugar Babe
  3. Jitterbug Bayou
  4. Lonesome Pines
  5. No One Love You(The Way That I Do)
  6. Wander Wide
  7. Sugar Babe (acoustic rehearsal)
  8. Lonesome Pines (acoustic rehearsal)
  9. See Me Shine(residency rehearsal)