×

Recensie

Pop

21 oktober 2020

Certain Animals

Songs To Make You Move

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: TCBYML

Certain Animals - Songs To Make You Move
Songs To Make You Move Certain Animals Pop 4 Certain Animals – Songs To Make You Move Written in Music https://writteninmusic.com

Certain Animals is een Rotterdams trio dat laat horen dat een grote voorliefde voor klassieke pop- en rock uit de jaren zestig en zeventig niet hoeft te leiden tot een vakkundige maar weinig persoonlijke retrosound. Het debuutalbum Songs To Make You Move bevat twaalf prima songs waar duidelijk veel tijd, liefde, enthousiasme, creativiteit én persoonlijkheid in is gestoken.

Wat de creativiteit betreft, de band verrijkt zijn songs veelal met lekkere details en wendingen die de muziek net even interessanter en dus beter maken. Openingstrack Automaton is direct een trekker: pittige rock die door fijne meerstemmige zang nog relatief vriendelijk overkomt. In de tweede helft van het nummer gooit Certain Animals onverwacht nog alle productionele en muzikale registers open. Alsof er een kleine muziekbibliotheek over je wordt uitgestort. Tangerine, mooi en melodieus, met koortjes en wat losser gedrumd, gaat onderweg plots in de versnelling. Shuffling wordt verfraaid door indian slide guitar, is ruwer, donkerder maar breekt op een gegeven moment helemaal open, vertrekkend op een hemelvaart.

Certain Animals doet dus beduidend meer dan een kekke stijloefening afdraaien, al zijn de referenties van de band natuurlijk duidelijk. Too Long knikt vol bravoure naar glamrock en Strawberry Sunset en Truth zijn mooie staaltjes sixties pop/rock-psychedelica. De titelsong trekt de plaat nog wat breder: voor deze strakkere song lijkt de inspiratie meer uit later jaren te zijn gekomen: de stonerrocksferen zijn niet van de lucht.

Songs To Make You Move is een heerlijk album waar veel op te ontdekken valt. Een lekkere trip door de muziek van (vooral) de jaren zestig en zeventig maar met een eigen gezicht. Het prettig gevarieerde songmateriaal is rijkelijk gevuld en vol van ideeën. Warm aanbevolen, dus.

Kant A:

 1. Automaton
 2. Strawberry Sunset
 3. Too Long
 4. Love, Space & Time
 5. Tangerine
 6. TV

Kant B:

 1. Songs to Make You Move
 2. Truth
 3. Shuffling
 4. A Warm & Windless Night
 5. Wood, Steel & Stone
 6. Zenith