×

Recensie

Pop

13 november 2013

Caviare Days

Caviare Days

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: 259/It's All Happening

Caviare Days Caviare Days Pop 3.5 Caviare Days – Caviare Days Written in Music https://writteninmusic.com

The Mamas & Papas zijn de eerste naam die in gedachten komt tijdens The Awakening, de openingstrack van Caviare Days, het debuutalbum van de gelijknamige groep. Niet alleen de close-harmony van Mama Cass, John Phillips en consorten klinkt duidelijk door in de muziek van dit Zweedse vijftal, het hele regiment van psychedelische Westcoast-bands uit de tweede helft van de jaren zestig heeft hen hoorbaar beïnvloed.

Maar daarnaast komt Caviare Days ook nog eens uit Zweden. De zusjes Wesin, de frontvrouwen van de groep, zouden als de Frida en Agnetha van veertig jaar later gezien kunnen worden. Hun manier van zingen heeft bij tijd en wijle ook wel iets ‘ABBA-esques’, al is de muziek van deze groep, en daarmee ook de zang, veel donkerder.

Want de eerder genoemde Westcoast-sound die het vijftal heeft opgezogen is zeker niet alleen het geluid van Mamas & Papas en Beach Boys, maar ook dat van The Doors en Love. Who Deprived You Of Your Smile, dat eerder al op single verscheen, zet de klok voor de verandering terug naar 35 jaar geleden, met een geluid dat aan Siouxie & the Banshees doet denken. Maar dan wel met Duane Eddy of Link Wray op ‘twanging’ gitaar.

Al die namen moeten je ook weer niet op het verkeerde been zetten, want voor alles weet Caviare Days die invloeden te gebruiken door er een eigen muziek mee te maken. Ze stijgen er in elk geval mee uit boven een flink deel van de ‘would be’-sixtiesbandjes van de laatste tijd. En het slotnummer van de plaat is opnieuw de opener Awakening, maar dan omgevormd tot een vette dancetrack.

Een band om in de gaten te houden.  1. The Awakening
  2. Oh So
  3. Fresh Tomatoes
  4. Speed Of Sound
  5. You'll Qualify
  6. High
  7. Shut The Door
  8. Who Deprived You Of Your Smile
  9. The Dream Is Dying
  10. When The Light Is Breaking