×

Recensie

21 februari 2011

Cauldron

Burning Fortune

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Earache

Burning Fortune Cauldron Metal 4 Cauldron – Burning Fortune Written in Music https://writteninmusic.com

Dit is nu eens een heerlijke verrassing zeg. Cauldron, een trio uit Toronto, houdt mij al een aantal dagen in haar ban. Burning Fortune is namelijk een perfect staaltje classic heavy metal met een heel goed jaren 80 gevoel. Domme teksten en geweldig catchy songs. Klasse, dit had ik 25 jaar geleden ook gekocht.

Unchained Assault doet muzikaal bijvoorbeeld heel erg denken aan Canadese landgenoten Exciter of aan Culprit. De underground metal van de jaren 80. Als Cauldron toen had bestaan hadden ze ook geen grote geworden, maar in de underground gebleven en dat zal nu ook gebeuren. Daarnaast mixen ze wat snellere metal met glam elementen, dus als we namen gaan droppen, kan daar ook Motley Crue en Ratt aan toegevoegd worden.

Smaakmaker in de band is gitarist Ian Chains. Deze gozer levert niet alleen de ene pakkende riff na de andere af, maar kleurt het geheel ook in met de meest smakelijke melodieuze solo’s. Helemaal volgens het boekje en daarom juist zo vermakelijk. De instrumentale aanloper naar Unchained Heart, Rapid City had zo uit de koker van Eddy Van Halen kunnen komen.

Zanger / bassist Jason Decay heeft niet het bereik van grote metal zangers. Hij geeft z’n gillen wel, maar verder zingt hij vrij vlak. Maar wat hij doet, doet hij goed. De zanglijnen hebben genoeg power om de liedjes pakkend te houden.

De opener All Or Nothing is onmiddellijk een prima voorbeeld van wat deze band in zijn mars heeft. Een heerlijk agressieve, snelle track met heel veel melodie en een pakkend refrein. Een super combinatie. Niet alle tracks zijn zo sterk, maar Frozen In Fire, I Confess (een geweldige cover van de Amerikaanse cult metal band Halloween) en Breaking Through horen ook zeker tot de uitsmijters van dit album.  1. All or Nothing
  2. Miss You to Death
  3. Frozen in Fire
  4. Tears Have Come
  5. I Confess
  6. Rapid City / Unchained Assault
  7. Queen of Fire
  8. Breaking Through
  9. Taken by Desire