×

Recensie

Jazz

08 april 2015

Cassandra Wilson

Coming Forth By Day

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Legacy

Coming Forth By Day Cassandra Wilson Jazz 4 Cassandra Wilson – Coming Forth By Day Written in Music https://writteninmusic.com

Er komen momenteel elke maand wel meerdere tributes uit om de 100ste verjaardag van legend Billie Holiday te vieren. Coming Forth By Day is een fijne vreemde eend in de bijt.

Cassandra Wilson, die als zoveel anderen door Holiday geïnspireerd raakte om muziek te gaan maken, wilde geen plat album met de van Holiday zo bekende songs opnemen. Zoals we in haar topjaren bij Blue Note van haar gewend zijn zocht Wilson ook nu weer de juiste producer om haar daarin te begeleiden. Nick Launey, vooral bekend van zijn werk voor Nick Cave en Arcade Fire, bleek de juiste man/producer voor haar plan.

Coming Forth By Day is een album geworden waarbij de songs, die zo bekend werden via Billie Holiday, een mooie en echt nieuwe/andere bewerking krijgen. Het fijne vooral is dat het album lekker veel vuur heeft meegekregen. De meeste songs hebben fijne upbeat tempo en zijn rijk gearrangeerd. De door Launey en Wilson geselecteerde muzikanten vinden constant de absoluut juiste vibe. De zo kenmerkende wat rasperige prachtstem van Wilson sluit daar dan weer perfect op aan.

Luister naar songs als Don’t Explain, All Of Me, Good Morning Heartache, Strange Fruit en These Foolish Things en laat jezelf verrassen door de frisheid die Wilson en Launey in die eindeloos gecoverde Holiday songs hebben gebracht. Coming Forth By Day is een oprechte ode en een zeer waardevol album binnen het oeuvre van Cassandra Wilson. 1. Don't Explain
 2. Billie's Blues
 3. Crazy He Calls Me
 4. You Go To My Head
 5. All Of Me
 6. The Way You Look Tonight
 7. Good Morning Heartache
 8. What A Little Moonlight Can Do
 9. These Foolish Things
 10. Strange Fruit
 11. I'll Be Seeing You
 12. Last Song (For Lester)