×

Recensie

Pop

17 juni 2011

Cashier No. 9

To The Death Of Fun

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

To The Death Of Fun Cashier No. 9 Pop 3.5 Cashier No. 9 – To The Death Of Fun Written in Music https://writteninmusic.com

To The Death Of Fun van het Noord-Ierse Cashier No. 9 is een Britpop-plaat die stevig geworteld is in klassieke sixtiespop. Met de hulp van de uit Belfast afkomstige producer/muzikant David Holmes is een mooie ‘sixties wall of sound’ gecreëerd, voorzien van lekkere (Westcoast-)harmonieën. Het instrumentarium van Cashier No. 9 is opvallend rijk en omvat onder meer strijkers, moog, lapsteel gitaar en timpani. Dit levert een fijne sfeerplaat op met een grote dosis popappeal. Prima luistervoer voor de zomermaanden derhalve.

De single Goldstar is gedrenkt in orgel en timpani en rolt lekker voorbij. Een prima opener die fungeert als een tijdmachine naar midden jaren zestig. You Feel Better is hierna iets minder karakteristiek, maar met zijn diepe geluid, wat omfloerste zang en subtiel jengelende akoestische gitaar minstens zo appetijtelijk.

We blijven het hele album baden in de klassieke retrosound die de band en David Holmes met verve neerleggen. Het zorgt voor een consistente plaat waarbij het niet gemakkelijk is absolute hoogtepunten aan te wijzen. Lost At Sea is een rijke song die zilte zeelucht en beelden van wijde wateren oproept, zoals een band als Doves dat ook wel eens wist klaar te spelen. Op andere momenten lijken The Beach Boys, The Byrds, The Dukes of Stratosphear, The Stone Roses en Primal Scream van invloed te zijn geweest. Om over Phil Spector natuurlijk maar te zwijgen.

Cashier No. 9 laat horen binnen hun typische sound voldoende te kunnen variëren om van een overtuigende plaat te kunnen spreken. Een track als Oh Pity, aangedreven door strakke akoestische gitaar en straffe beat, is net even poppier dan de diepere, georkestreerde songs elders op de plaat en dat is een welkome injectie. Goodbye Friend mondt uit in psychedelische sferen en zorgt voor het andere uiterste. Hoewel To The Death Of Fun een paar instant-klassiekers ontbeert, vormen de songs wel een fraai geheel en is dit album dan ook een prima, vrolijk stemmend debuut van deze Noord-Ierse belofte. Die titel kunnen we dan ook met een korreltje zout nemen.

Goldstar

Make You Feel Better

Lost At Sea

Good Human

Flick Of The Wrist

A Promise Wearing Thin

Oh Pity

The Lighthouse Will Lead You Out

Goodbye Friend

6%  1. Goldstar
  2. Make You Feel Better
  3. Lost At Sea
  4. Good Human
  5. Flick Of The Wrist
  6. A Promise Wearing Thin
  7. Oh Pity
  8. The Lighthouse Will Lead You Out
  9. Goodbye Friend
  10. 6%