×

Recensie

Roots

22 mei 2023

Carter Sampson

Gold

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Horton Records

Gold Carter Sampson Roots 4 Carter Sampson – Gold Written in Music https://writteninmusic.com

Oklahoma was altijd een vruchtbare kweekvijver voor muzikaal talent, “this land is your land” zong de tijdens de Dust Bowl  naar Californië uitgeweken Woody Guthrie. In de New Yorkse Greenwich Village wijk  legde Guthrie samen met Pete Seeger de fundamenten van de folkrevival legde die piekte met de komst van Dylan, Dave Van Ronk, Tom Rush, Joan Baez, Judy Collins… en de Newport Festivals. Ook jazzman Chet Baker, Lee Hazlewood, countrylui Garth Brooks en Vince Gill stammen uit Oklahoma. Of het nu jazz, country of andere stijlen betreft zoals de unieke signature sound van JJ Cale. De met Oklahoma verbonden muzikanten delen een unieke sentimentele verbondenheid met hun thuishaven die zich niet zelden in een weemoedig repertoire manifesteert.

De uit Oklahoma City afkomstige  Carter Sampson hoort bij dat exclusieve clubje, dat toonden langspelers als Wilder Side en Lucky  nog eens fijntjes aan. In 2019  vormde Sampson een trio met  Jason Scott en Kyle Reid, Scott was eerder bij studiowerk betrokken terwijl pedalsteeltonen aangevuld met elektronische instrumentatie van Reid  tijdens de opnamesessies weerklonken. Het blijft eerder functioneel en vormt een  ideale soundtrack voor Sampsons verhalen.

De opener en titeltrack, een fijne ode aan mama, toont dat meteen aan terwijl het op zweverige pedalsteel meanderde Home, een  onderliggend, immer knagend probleem onthult dat tijdens de pandemie nog wat scherper gesteld werd. De vrijheid om ongeremd on the road te gaan maar altijd in een eigen veilige thuishaven terecht te kunnen. Can’t Stop Me Now refereert expliciet naar de beperkingen tijdens de coronaperiode, er kwam abrupt een einde aan het intense; rusteloze tourleven van de onveranderlijk in rode boots en met bijhorende Stetson hoed getooide cowgirl.

Het met viool gelardeerde Yippie Yi Yo zit helemaal verweven in die Westernsfeer evenals Fingers  To The Bone, een terugblik naar het vaak harde leven in Oklahoma en het Heartland. “Today is mine”, zingt Carter in de gelijknamige akoestische song, de zelfbewuste dame eist even tijd voor haarzelf op. Anderzijds engageert ze zich in Oklahoma City’s Rock ‘n Roll Camp for Girls, een  door haar opgerichte organisatie die meisjes en vrouwen aanmoedigt om via muzikale opleiding een eigen weg uit te stippelen. De prachtig gezongen liedjes van Gold overstijgen moeiteloos de vaak vrijblijvende rijmelarij in het genre.  1. Gold
  2. Home
  3. Drunk Text
  4. Black Blizzard
  5. Yippie Yi Yo
  6. Can't Stop Me Now
  7. Fingers to the Bone
  8. Today Is Mine
  9. Pray & Scream
  10. There's Always Next Year