×

Recensie

Jazz

20 december 2013

Carsten Dahl – (Solo

Dreamchild

Geschreven door: Henning Bolte

Dreamchild Carsten Dahl Jazz 4.5 Carsten Dahl – Dreamchild (Solo Piano) Written in Music https://writteninmusic.com

Carsten Dahl (1967) uit Kopenhagen is één van de grote Scandinavische pianisten van dit moment. Begonnen als drummer schakelde hij tijdens zijn studie aan het Conservatorium voor Ritmische Muziek in Kopenhagen bij de twee legendarische drummers Ed Thigpen en Alex Riel over naar het vak van pianist. Sinds 2011 is hij zelf docent aan hetzelfde Conservatorium. Dahl is buitengewoon productief en veelzijdig maar geen artiest die meebuigt. Hij heeft met een lange reeks grote namen gespeeld waaronder in het kwartet met zijn oude docent Ed Thigpen, Jesper Bodilsen en Joe Lovano. Hij werkt vrij improviserend met het klassieke MidtVest Ensemble en heeft een occupatie met Glenn Gould. 2014 zal bij Deutsche Grammophon Dahl’s vertolking van Bach’s Goldberg Variationen samen met zijn eigen Chromatic Inventions verschijnen.

Dreamchild is een solo-album met tien stukken waarop in één stuk zijn dochter Anne Sofie viool speelt en in een ander zijn dochter Celina Sørine op piano en Dahl op gestreken bas te horen is. Dahl creëert hier zijn eigen onverschrokken vorm van repeterende minimal music die het midden houdt tussen The Necks en Simeon Ten Holt. Het zijn klanken die uit een diepe laag komen en even diep in de ruimte en op de ziel van de luisteraar inwerken.

Dreamchild, genomineerd voor de Deense jazz-grammy, is één van de drie albums die recent van Dahl verschenen zijn. Alle drie zijn op Storyville verschenen, één van de gevestigde oude Deense kwaliteits-labels (naast o.a. Steeple Chase en Stunt). De andere twee zijn Reveréntia en Space Is The Place.

2037Carsten Dahl Experience – Reveréntia. Storyville (2013) ****

Carsten Dahl Experience is een kwartet van Deense zwaargewichten: Jesper Zeuthen op altsaxofoon, Nils “Bosse” Davidsen op contrabass en Stefan Pasborg op drums. Zeuthen heeft een machtig eigen geluid op de altsax, scherp, rauw, rafelig, een geluid van het Jackie-McLean-caliber. Davidsen is een bassist van wereldformaat, het geheime wapen van de Deense scene in navolging van de grote Deense bassist Niels-Henning Ørsted Petersen. Stefan Pasborg is – naast Kresten Osgood – één van de meest markante jongere drummers van de Deense scene, drukvol en pushy, ook bekend van de groep Ibrahim Electric. In het begin stroomt de muziek nog rustig maar ze wordt snel flink omhoog gestuwd en neemt snel aan heftigheid toe.

708

Carsten Dahl/Aril Andersen/Jon Christensen – Space Is The Place. Storyville (2012) ****

Het derde album is van een langer bestaande trio-combinatie met twee legends, de Noorse bassist Arild Andersen en de Noorse drummer Jon Christensen. Arild Andersen is één van de grootste Europese bassisten en één van de kern-artiesten van het ECM-label. Christensen was lange tijd de ECM-huisdrummer. Hier is de muziek veel opener dan in het kwartet maar tegelijk ook compacter en krachtiger, rollender. Het openingsstuk Sing, Sing Aloud heeft iets van de Spiral Dance van het legenda- rische Belonging-album van Jarrett/Garbarek maar dan sterk op Dahl’s manier meer richting Ornette Coleman. Indrukwekkend bij dit trio de balans en spanning van free interplay en melodie, de duidelijke, machtige aanwezigheid van elke stem, onafhankelijk en toch met elkaar in kleurrijk gesprek.

Dahl heeft nog andere troeven achter de hand. Hij heeft een trio met bassist Reuben Rogers en drummer Gregory Hutchinson gevormd dat aankomend jaar de podia gaat verblijden. In de audio onderaan vast een proef.

RADIOConcertzender, 28 december, daarna ON DEMAND

AUDIOtrio Carsten Dahl, Reuben Rogers, Gregory Hutchinson at Montmartre, Copenhagen

Tracklisting Dreamchild

 1. Dreamchild #1
 2. Dreamchild #2
 3. Dreamchild #3
 4. Dreamchild #4
 5. Dreamchild #5
 6. Dreamchild #6
 7. Dreamchild #7
 8. Dreamchild #8
 9. Dreamchild #9
 10. Dreamchild #10

Tracklisting Carsten Dahl Experience Reveréntia

 1. Referentia
 2. Troubadour
 3. Tusind Tak
 4. Consistence
 5. Dear Keith
 6. Arytmi
 7. Geese In The Sky
 8. Koloni Pa Kanten
 9. Nature Blues
 10. Dybe Favne

Tracklisting Space Is The Place

 1. Sing, Sing Loud
 2. Perceptions Of Time
 3. Space Is The Place
 4. Hcabbach
 5. Saturnia Pavona
 6. Eyes Of An Owl
 7. Nariam’s Mood
 8. Reflection
 9. The Wonder
 10. E-Banging
 11. Agnete’s Song