×

Recensie

Roots

18 april 2017

Carrie Elkin

The Penny Collector

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Self release

The Penny Collector Carrie Elkin Roots 4 Carrie Elkin – The Penny Collector Written in Music https://writteninmusic.com

Carrie Elkin leverde voordien al fijn solowerk af. Naast haar engagement als zangeres in het Sam Baker Trio was de vanuit Austin,Texas opererende zangeres actief in het duoproject met haar ondertussen officiële wederhelft Danny Schmidt, het duo leverde in 2014 For Keeps af.  Op haar nieuwste voor Red House  brengt ze opnieuw eigen werk. Het songwerk van  The Penny Collector rijpte tijdens een heftige periode. Elkin vernam enkele maanden na haar huwelijk dat haar vader ongeneeslijk ziek was, ze annuleerde meteen haar concerten om haar vader bij te staan. Richard Elkin was een opmerkelijk man in zijn huis werd een verzameling van zo’n 600 000 muntstukjes ontdekt.

Anderhalf jaar geleden was er een andere ingrijpende gebeurtenis, de geboorte van een eerste dochtertje. Cruciale fases in haar leven, met hulp van producer Neils Hubbard en Will Kimbrough  beschrijft Elkin haar veranderde leven in tien songs, de elfde is een fraaie interpretatie van Paul Simons American Tune. In het openhartige New Mexico duikt ze terug in het verleden “I can hear the heartbeat in everything around me”. De combinatie van het elektrisch snarenspel met de verscheurende zang van Elkin en bassiste Telischa Williams van Wild Ponies en Schmidt in het achtergrondkoortje zorgt voor beklijvende momenten in Always On The Run.

Na het dromerige Albatross is er een ontroerend  finaal afscheidssaluut aan haar betreurde vader met And The Birds Came. Op een sobere maar bijzonder efficiënte textuur volgt een ingetogen Crying Out ondersteund door mandoline en de viool van Eamon McLoughlin. In Live Wire wordt het tempo eniszins opgeschroefd met vinnige percussie van Hubbard. bij het melancholische Tilt A Whirl en het klaaglijke My Bother Said dwalen mijn gedachten af naar ouder werk van een jonge Nanci Griffith. Een pastoraal Lamp of The Body sluit deze wonderlijke langspeler af. Tijdens de Europese tour in mei komt de Texaanse chanteuse samen met Danny Shmidt voor enkele concerten naar onze contreien.

http://carrieelkin.com/tour/ 1. New Mexico
 2. Always on the Run
 3. Albatross
 4. And The Birds Come In
 5. Crying Out
 6. Live Wire
 7. Tilt A Whirl
 8. My Bother Said
 9. Niagara
 10. American Tune
 11. Lamp Of The Body