×

Recensie

World

07 oktober 2016

Caroll Vanwelden

Portraits of Brazil

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Enja Records

Portraits of Brazil Caroll Vanwelden World 3.5 Caroll Vanwelden – Portraits Of Brazil Written in Music https://writteninmusic.com

De Belgische Caroll Vanwelden brengt met haar nieuwe album Portraits of Brazil, uit op Enja Records, in een klein uurtje een zestiental portretten van Brazilië. Ze studeerde magna cum laude af aan de Londonse Guildhall School of Music & Drama en werd middels twee albums die uitkwamen omstreeks 2012-2014 herontdekt. Mauretta Heinzelmann (PlayJazz) had niets dan lof, net als NDR die haar album meteen tot ‘album van de week’ nomineerden. Vanwelden bracht eerder al vijf albums uit, waaruit onder meer een grote passie voor vocale jazz en Braziliaanse songs blijkt. Die vertolkt ze op eigen wijze en tracht ze naar haar eigen hand te zetten.

Haar verhaal begint al op erg jonge leeftijd. Nog maar net zeven geworden vindt ze soelaas bij de piano. Iets later duikt ook een liefde voor wiskunde op. Tijdens haar studies werkt ze onder meer samen met David Linx en de Amerikaanse jazzzangeres Judy Niemack. Daarnaast werkt ze samen met Peter Girth in het Duitse Darmstadt, waar ze haar thesis rond artistieke ambitie en financiën in de uitvoerende kunsten schrijft. Van daaruit gaat ze naar Brussel (ingenieursstudies) en Gent (muziek) om zo in London te belanden, waar ze de Iraanse componist-producer Alexander Rahbari leert kennen, die destijds het Belgian Philharmonic bestierde en met wie ze Excstacy opnam.

Haar carrière beslaat talloze muzikale omzwervingen: zo neemt ze regelmatig deel aan muziekwedstrijden en coverbands. Begin jaren 2000 is ze verbonden aan een experimenteel project rond Mexicaanse muziek, maar na de geboorte van twee kinderen ontluikt definitief de zin in een eigen muziekcarrière, band en materiaal. Dat leidt in 2008 tot het debuut Colours, een mix van jazz, latin en soul. Iets later verschijnt Cheek To Cheek waarop ze swingjazz brengt. En dan is het tijd voor een heel ander project, waarop ze de sonnetten van Shakespeare zingt. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan hetgeen uitmondt in Don’t Explain waarop ze songs uit de jaren dertig terug tot leven brengt, om daarna het Shakespeare project te hernemen.

En nu is er dus dat nieuwe album, Portraits of Brazil. Daarop werkt ze met een eenvoudige kwartetbezetting bestaande uit Mario Vermandel op bas, Luc Vanden Bosch op drums en – hoe kan het anders – percussie, Hans Van Oost op akoestische en elektrische gitaren en Van Welden zelf op vocals en microkorg.

Ze koos heel bewust voor een kleinere bezetting, zo vertelt ze. “Less is more” is haar adagio, wat blijkt uit de sobere cast. Het zijn dan ook in de eerste plaats vrienden met wie ze dit album opnam, hetgeen duidelijk op te merken is aan de intieme sfeer die zij met haar band creëert en de warme, akoestische en vaak erg dromerige sound. De meertalige Vanwelden, een grote fan van artiesten als Ivan Lins en Joao Gilberto en albums zoals Elis & Tom (Elis Reginas & Tom Jobim), leerde voor dit specifieke project Portugees zodat ze haar favoriete songs in de oorspronkelijke taal kon brengen.

Portraits of Brazil is een fijnzinnig album, dat in zijn geheel wat lichtvoetig klinkt, al zit er zeker diepte en scherpte in het repertoire dat ze brengt. De songs zijn complex in harmonie en ritme, en toch weet ze, ze met behoorlijk veel naturel te brengen alsof ze zich deze volledig toegeëigend heeft. “Braziliaanse muziek is sexy, en intiem en vertrouwd voor me, maar tezelfdertijd zit er vaak een enorme intensiteit en tristesse in verscholen.

Elke song die ze koos bevat een herinnering, of een verhaaltje dat eraan vasthangt. Zoals in Começar De Nuevo, een song geschreven van de door haar bewonderde Ivan Lins. Een song die ze op jonge leeftijd met haar cassetterecordertje opnam en wel tienduizenden keren afspeelde. Wie ‘Elis & Tom’ goed kent, zal vast wat songs op dit album herkennen.

Haar Braziliaanse album is wat ons betreft een schot in de roos, een project waar de vocaal versatiele Vanwelden nog maar eens haar jazzy talent mee in de verf zet. Kortom: een album vol internationale klasse. 1. O Pato
 2. Retrato em Branco e Preto
 3. Chovendo na Roseira
 4. Beija Flor
 5. So Danco Samba
 6. Estate
 7. Telefone
 8. Modinha
 9. Pra Que Discutir Com Madame
 10. Comecar De Nuevo
 11. Chega De Saudade
 12. Berimbau
 13. Doralice
 14. Tim Dom Dom
 15. Corcovado
 16. Por Toda A Minha Vida