×

Recensie

Klassiek

21 augustus 2013

Carl Orff

Oedipus der Tyrann

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Profil Haenssler

Oedipus der Tyrann Klassiek 4 Carl Orff – Oedipus der Tyrann Written in Music https://writteninmusic.com

Carl Orff is vooral bekend van zijn Carmina Burana, maar is hij daardoor een onehitwonder? Volgens de definitie niet, want daarin staat iets over een hitparade. Het lijkt me sterk dat de Carmina Burana ooit in de hitparade heeft gestaan, hoewel ik me vaag iets kan herinneren over een house-versie die voor nogal wat opschudding gezorgd heeft. Carl Orff heeft veel meer gedaan. Naast zijn orkestrale composities heeft hij ook invloed gehad op de theorie van de muzikale educatie van kinderen. Zijn Schulwerk is een uitdaging voor menig leraar en een revolutionaire kijk op muziekonderwijs. Verder heeft hij ook veel voor het theater geschreven. Komedies, zoals bijvoorbeeld Der Mond en Die Kluge, en tragedies als Antigonea en Oedipus der Tyrann bevatten theatraal gedeclameerde teksten en muziek.

Is het een hoorspel, een toneelstuk of is het muziek? Componist Carl Orff noemt zijn versie van Oedipus der Tyrann een Trauerspiel en het behoort tot zijn zogenaamde Theatrum Mundi werken. Op deze CD van Profil staat het NDR Chor & NDR Sinfonieorchester onder leiding van Winfried Zillig. De cast bestaat uit Helmut Melchert, Gerd Feldhoff, Hans-Herbert Fliether, Horst Günter, Paul Kuen en Martha Mödl. De foto’s van Martha Mödl geven een bizarre indruk van de voorstelling en de opnames uit oktober 1961. Hoewel deze zo lang geleden gemaakt zijn klinken ze glashelder!

Deze Griekse tragedie van Sofokles krijgt van Carl Orff een bizar mystieke diepgang met een rauwe intensiteit. Het theatraal declameren/zingen van de teksten zorgt voor een vervreemdend effect. Oedipus der Tyrann is een spannende luisterervaring en een belangrijke toevoeging aan de catalogus van werken en opnames.

De Carmina Burana wordt wereldwijd zeer vaak uitgevoerd. Helaas is dit niet het geval met de rest van Carl Orff’s werken. Gelukkig zijn er hier en daar wel uitvoeringen te vinden, maar dat is werkelijk zeer sporadisch. Ik pleit voor meer aandacht voor de werken van deze belangrijke 20e-eeuwse componist.